nieuws

VolkerWessels bouwt in Groningen bewust niet aardbevingsproof

bouwbreed 224

VolkerWessels bouwt in Groningen bewust niet aardbevingsproof

Bij een nieuwbouwproject in Groningen laat de aannemer bewust de regels voor aardbevingsbestendig bouwen links liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw.

Het gaat om de bouw van Lunettenhof, een project van 38 woningen en 41 appartementen. De bouw daarvan is in november gestart onder toeziend oog van PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf. Uit een koopovereenkomst die Cobouw in handen heeft, blijkt dat bouwbedrijf Rottinghuis “geen aanpassingen heeft gedaan om het ontwerp aardbevingsbestendig(er) te maken.”

Niet verplicht

Als excuus voert de dochteronderneming van VolkerWessels aan dat de rekenregels voor aardbevingsbestendig bouwen (NPR 9998) niet in het Bouwbesluit staan.

Bij het bewuste project zijn wel maatregelen getroffen, laat de bouwer via moederconcern VolkerWessels weten. “We bouwen in het aardbevingsgebied altijd aardbevingsbestendig. Er zijn maatregelen genomen die door alle betrokken partijen als voldoende worden gezien. Dit had wat zorgvuldiger verwoord kunnen worden in deze overeenkomst”, klinkt de reactie.

Marginale maatregelen

Henk Scholten, de architect van het project bevestigt dat erop aandringen van een van de kopers aanpassingen zijn gedaan, maar trekt ze direct in twijfel. “Er is iets gedaan met de fundering, maar dat is marginaal.” Of de woningen straks onveilig zijn bij een aardbeving durft Scholten echter niet te zeggen.

“Dit is een kwestie van geld”, vervolgt Scholten. “Er is inderdaad een nieuwbouwregeling, maar elke keer is het volstrekt onduidelijk wat je van de NAM krijgt, terwijl de meerkosten oplopen tot wel twintig procent. VolkerWessels zei op een gegeven moment: wij doen het gewoon niet. Het is niet verplicht en kost ontzettend veel geld. En waar gaan wij dat vandaan halen?”

Gezeur zonder Bouwbesluit

Scholten heeft begrip voor de aannemer. De verantwoordelijkheid voor dit soort “absurde” taferelen legt hij bij de overheid. “De aardbevingsnorm moet gewoon zo snel mogelijk in het Bouwbesluit komen. Dan ben je namelijk van al het gezeik en gezeur af. Nu stelt de NAM alles ter discussie.”

Er zijn meerdere bouwers die bewust niet aardbevingsbestendig bouwen, verklaren corporaties en Vereniging Eigen Huis (VEH). “Wij hebben meerdere van dit soort koopovereenkomsten gezien”, zegt een woordvoerder van VEH.

Alders: “Dit is een hersenkraker”

Minister Kamp kondigde eind 2015 aan dat hij de nieuwe rekenregels voor aardbevingsbestendig bouwen zo snel mogelijk in het Bouwbesluit wilde zetten. Tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd. Hans Alders, Nationaal Coordinator Groningen bevestigt tegenover Cobouw dat ook dat met geld te maken heeft. Het is volgens hem echter ingewikkelder dan dat lijkt. Of zoals hij zelfs verwoordt: “Dit is een hersenkraker”. Woensdag in het weekblad van Cobouw staat het hele onderzoeksverhaal: “De hersenkraker van Groningen.”  

 

 

  

 

Reageer op dit artikel