nieuws

Verbod op minimumtarief zzp’ers gemiste kans (update)

bouwbreed 21

Verbod op minimumtarief zzp’ers gemiste kans (update)

Stichting ZZP Nederland is blij met het verbod van de ACM op tariefafspraken voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in cao’s. Vakbonden FNV en CNV daarentegen hekelen het besluit van de mededingingsautoriteit.

“De bakker bepaalt nog altijd zelf de prijs van zijn krentenbol aan de hand van vraag en aanbod”, jubelt voorzitter Maarten Post van ZZP Nederland. “Tariefafspraken tussen ondernemers zijn onrechtmatig. Politieke voorstellen om voor sommige sectoren de mededingingswet aan te passen en zo tariefafspraken mogelijk te maken, verstoren de markt, zijn niet in het belang van de consument en zeker niet in het belang van ondernemers, die wel succesvol zijn.”

Zoals Cobouw vrijdag al meldde staat kartelwaakhond ACM niet toe dat werkgevers en vakbonden aan de cao-tafel een minimumtarief vastleggen voor zzp’ers. Volgens de toezichthouder verminderen dergelijke afspraken de concurrentie tussen ondernemers en zijn ze daarom verboden.

Ondernemerschap niet beknotten

Met name vakbonden hebben afgelopen jaren herhaaldelijk voorgesteld om zzp’ers verplichte deelname op te leggen aan pensioen en werknemersverzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Volgens Post strookt dat echter niet met de bestaande wetgeving en beknot het zelfstandigen in hun ondernemerschap.

“Wij vinden, dat de overheid ondernemers niet moet opzadelen met verplichtingen, die bedoeld zijn als bescherming van afhankelijke werknemers. De politiek zou zich meer moeten inspannen om zelfstandigen de ruimte te bieden, die zij als ondernemer wensen”, aldus Post.

Met afspraken uitspelen voorkomen

FNV noemt het verbod juist een gemiste kans. “Tariefafspraken zorgen ervoor dat werknemers en zelfstandigen niet tegen elkaar worden uitgespeeld”, reageert bestuurder Mariette Patijn van de vakbond.

“Zelfstandigen horen te worden ingehuurd vanwege hun vakmanschap en niet omdat ze de goedkoopste zijn. Als sociale normen en bijvoorbeeld milieunormen niet mogen voorgaan op de normen van het vrije marktdenken dan zal de race naar beneden nooit stoppen.”

Patijn wijst er ook op dat “Nederland veel strenger is over tariefafspraken voor zelfstandigen dan andere landen in Europa.”

Evenwicht op arbeidsmarkt ondermijnd

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen hekelt de nieuwe regels van de ACM. “Iedereen die voor een baas werkt moet collectieve afspraken kunnen maken over arbeidsvoorwaarden. Ga je dat verbieden, zoals de ACM dat nu doet, dan ondermijn je het fundamentele evenwicht op de arbeidsmarkt.”

Volgens Limmen is het voor zowel zzp’ers als werknemers essentieel dat in cao’s fatsoenlijke afspraken mogelijk zijn over tarieven. “Wij maken ons al jaren hard tegen concurrentie op arbeidsvoorwaarden, de nieuwe regels van de ACM wakkeren die concurrentie juist aan en dat leidt tot lagere inkomens voor alle werkenden.”

Reageer op dit artikel