nieuws

Vakbond hekelt inzet BAM voor nieuw sociaal plan

bouwbreed 81

Vakbond hekelt inzet BAM voor nieuw sociaal plan

BAM denkt teveel aan zijn eigen portemonnee en te weinig aan die van de werknemers. Dat vindt FNV Bouw, die momenteel met de bouwer onderhandelt over een nieuw sociaal plan.

Volgens de vakbond wil BAM het sociaal plan sterk versoberen. “Ze stellen een transitievergoeding voor, wat in de praktijk neerkomt op ongeveer de helft van wat er nu in het sociaal plan staat. Verder komt BAM met een verhaal over herplaatsing en van werk naar werk dat wij weinig geloofwaardig vinden.”

FNV Bouw vermoedt dat het BAM alleen te doen is om een hogere winst. “Het gaat BAM weer goed, in 2016 worden weer forse winsten gemaakt. Wij vinden dat niet alleen de aandeelhouders en de top van BAM daarvan mogen profiteren. Laat een gedeelte van geld gaan naar een goed sociaal plan. Wat ons betreft gaat er een schep bovenop de ontslagvergoeding, nu de magere jaren in de bouw over zijn.”

Gesprekken met bouwer opgeschort

De bond heeft de gesprekken met BAM inmiddels opgeschort in afwachting van de uitkomst van een ledenraadpleging.

BAM hekelt op zijn beurt de handelwijze van FNV Bouw. Woordvoerder Arno Pronk zegt “graag te willen praten over een nieuw sociaal plan en een pakket maatregelen ter bevordering van de interne mobiliteit, herplaatsingskansen en een reële beëindigingsvergoeding”. De vakbonden lijken echter “tot dusver alleen te willen praten over een hogere ontslagvergoeding”, aldus de zegsman.

Geen reorganisatie op komst

Het huidige sociaal plan loopt op 1 juli af. BAM benadrukt dat er momenteel geen reorganisaties op komst zijn. Pronk: “De bespreking van een nieuw sociaal plan past bij onze wens om dergelijke zaken goed geregeld te hebben, óók als er geen directe aanleiding voor is.”

Reageer op dit artikel