nieuws

Stijlvol vermaak tijdens Gala van de Nederlandse bouw

bouwbreed Premium 158

Stijlvol vermaak tijdens Gala van de Nederlandse bouw

De bouw staat weer in zijn kracht, zo bleek tijdens de exclusieve netwerkgelegenheid waar het crème de la crème van de bouw elkaar ontmoet: het Gala van de Nederlandse Bouw. Traditioneel vindt het bouwgala plaats op maandagavond als de eerste BouwBeursdag erop zit. Stijlvol gekleed, komen de heren in smoking en de dames in het lang of cocktail dress.

Invitees en introducees werden ’s avonds in het sfeervolle Media Plaza van Jaarbeurs verwelkomd met een walking dinner, want op een lege maag kan niet worden gefeest.

Met vlijmscherpe messen

De gasten werden aan de lopende band getrakteerd op lekkere warme en koude hapjes. Oestermeisjes hadden met hun vlijmscherpe messen in een handomdraai een oester op smaak gebracht met peper, citroen of wodka en vertelden ondertussen onderhoudend waarom ze zo hielden van hun vak.

‘Zoals het heurt’

Na het eten wandelden de gasten naar de Polar Room waar de grote show van het Gala van de Nederlandse Bouw zou losbarsten, afgewisseld met zang en dans van Leona Phillipo met haar Pretty Vanilla singers. Onder leiding van presentator Jort Kelder werden, ‘zoals het heurt’ tijdens het Bouwgala, de winnaars van de Nederlandse Bouwprijzen van 2017 bekendgemaakt en voor de eeuwigheid geroemd. Maarten van Heezik, voorzitter van de Nederlandse Bouwprijs en juryvoorzitter Anke van Hal werden door Kelder beurtelings aan de tand gevoeld over selectiekeuzes en criteria waaraan de genomineerden moesten voldoen.

Bouw moet oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen

Voormalig werkgeversvoorman Bernard Wientjes, nu voorzitter van Taskforce Bouw, legde uit waarom het zo belangrijk is dat de bouw een sector moet zijn die oplossingen kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals verduurzamen van gebouwen, effectiever gebruik van bouwgrondstoffen, de aanleg van toekomstbestendige infrastructuur en het integreren van ICT- en datatoepassingen in de bouw.

And the winner is….

In de categorie Gebouwen kwam het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht naar ontwerp van Team V architectuur als winnaar uit de bus en werd Rivierpark Ruimte voor de Waal het winnende project in de categorie Civiele Kunstwerken. RobotArchitectuur won de felbegeerde bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en -systemen.

Het Talent met toekomst werd toegekend aan twee studentes van de TU-Delft, Faidra Oikonomipoulou en Telesilla Bristogianni, die de Bouwprijs wonnen voor het ontwikkelen van hun glazenblokkengevels die zijn toegepast in de winkelgevel van Chanel in de Amsterdamse PC Hooftstraat. De dames namen van de gelegenheid gebruik om de negatieve berichtgeving over deze glazen blokken de kop in te drukken en gaven nadrukkelijk aan dat van scheuren in de glazen gevel geen sprake is.

Nadat de trofeeën van de vier categorieën en de publieksprijs waren uitgereikt aan de winnaars, werden zij toegejuicht door het publiek. Toen was het tijd voor drank en dessert en toog het feestend publiek weer terug naar het Media Plaza.

Publieksprijs: bloedfanatieke leerlingen

De Publieksprijs werd uitgereikt aan Het 4e Gymnasium in Amsterdam van Paul de Ruiter Architects. Tiramisu etend vertelde Noud Paes, partner van De Ruiter Architects, over hun project: “Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam”, vertelde hij. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, die een bijdrage leveren aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden. Paes vertelde verder dat docenten en leerlingen als gebruiker van de school werden betrokken bij het ontwerp. “Ze waren bloedfanatiek en kwamen met buitengewoon interessante ideeën, die ook zijn uitgevoerd. Zoals ruimte voor een atelier, filmzaal, een theater en een laboratorium die bijdragen aan de kunstzinnige en culturele vorming van de leerlingen”, zegt Paes.

Op zoek naar de vrouwelijke bouwprofessional

Kortom, een geslaagd Gala van de Nederlandse Bouw. Eén item bleek tijdens deze avond opvallend vaak aan bod te komen: het grote tekort aan vrouwen in bouwteams. De oproep was tijdens de show dan ook duidelijk: ga nog intensiever op zoek naar die vrouwelijke bouwprofessional Geldt misschien ook voor de juryleden van de Nederlandse Bouwprijs: een frisse update met meer differentiatie. Sprankelende bouwvrouwen genoeg gezien op het Bouwgala!

Lees meer over de BouwBeurs 2017 op: www.cobouw.nl/bouwbeurs

Reageer op dit artikel