nieuws

Rijk gunt tender groene energie aan 4 bedrijven

bouwbreed Premium 7

Rijk gunt tender groene energie aan 4 bedrijven
Al die lijnen die door Nederland lopen, boven de velden en over wegen, die moeten worden onderhouden en opgewaardeerd, zodat ze weer fit for the future zijn, zegt Sander Eijgenraam. Foto: Rijksvastgoedbedrijf/ Riesjard Schropp

Het Rijk stapt over op groene energie die in Nederland is opgewekt. Eneco, Engie, Greenchoice en Nuon hebben de aanbesteding gewonnen om de komende jaren groene stroom te leveren aan de hele Rijksoverheid. Het gaat om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar over de jaren 2018 tot en met 2022, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen.

Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 200 miljoen euro voor alle 6 percelen voor de looptijd van 5 jaar.

Eenderde in Nederland opgewekt

Het gaat nog om een voorlopige gunning, die 3 maart definitief wordt als afgevallen partijen geen bezwaar maken. De stroom wordt geleverd inclusief certificaten (garanties van oorsprong). Nu komt nog eenderde van de stroom van Nederlandse wind- of zonne-energie, het overige deel uit een aantal Europese landen. Streven is volledig over te stappen op Nederlandse energie. Namens alle ministeries organiseert het Rijksvastgoedbedrijf de inkoop van groene stroom.

Defensie verbruikt meeste stroom

Defensie gebruikt de meeste stroom (op kazernes, vliegbases en de haven in Den Helder, ruim 360 gigawattuur per jaar). Daarna volgen het Rijksvastgoedbedrijf (vooral kantoren, 315 GWh) en Rijkswaterstaat (snelwegverlichting, bruggen, gemalen, 180 GWh). Gevangenissen, rechtbanken en andere justitiële inrichtingen verbruiken ruim 120 GWh per jaar.

Op de langere termijn wil het Rijk alleen elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, zo veel mogelijk op rijksgrond. De eerstkomende jaren is dat nog niet haalbaar. De jaren 2018-2022 zijn daarom een overgangsperiode. Een deel van de groene stroom mag uit Europese landen komen, ongeveer 30 procent moet uit Nederland komen. 

Reageer op dit artikel