nieuws

Recordverlies voor Heijmans: 110 miljoen euro

bouwbreed 214

Recordverlies voor Heijmans: 110 miljoen euro

Door verliezen op probleemprojecten boekt Heijmans een recordverlies van 110 miljoen euro in 2016. “Een dramatisch jaar”, zegt ceo Ton Hillen.

Nog nooit was het verlies van het bouwbedrijf uit Rosmalen zo groot. Op probleemprojecten moest Heijmans vorig jaar 90 miljoen euro afschrijven. Op de Westfrisiaweg is een verliesvoorziening van 32 miljoen euro genomen.

Terugtrekken op Nederlandse markt

Heijmans maakte donderdagmorgen bekend overeenstemming te hebben bereikt met haar bankengroep over de herfinanciering van de onderneming.

Heijmans gaat zich volledig terugtrekken op de Nederlandse markt. Het bouwconcern heeft op dit moment in het buitenland alleen nog het Duitse dochterbedrijf Oevermann. De verkoop hiervan wordt onderzocht.

In januari werd funderingsspecialist Franki verkocht voor 15 miljoen euro. De Belgische activiteiten gingen recent van de hand voor 40 miljoen euro.

Solvabiliteit daalt naar 16 procent

Door de verliezen zakte de solvabiliteit van 26 naar 16 procent, beneden de ondergrens van de bankconvenanten. De verkopen van buitenlandse bedrijven zorgen ervoor dat de solvabiliteit rond de 20 procent uitkomt. 

Met de banken (ABN Amro, ING, KBC en Rabobank) is voor het eerste kwartaal van 2017 een vrijstelling van de convenanten afgesproken. 

Dramatisch jaar

Heijmans-ceo Ton Hillen spreekt van een “dramatisch jaar”, maar het bouwbedrijf kan volgens hem weer omhoog kijken. “Alhoewel de probleemprojecten een forse impact hebben op het resultaat, betekenen de afspraken die we met de betrokken opdrachtgevers hebben gemaakt wel dat het risicoprofiel van de onderneming duidelijk is verbeterd. Met name de overeenkomst over de N23 die we gisteren met de opdrachtgever hebben getekend, is een belangrijke mijlpaal.”

Verliezen op vijf grote en enkele kleine projecten

Op vijf grote projecten en enkele kleine heeft Heijmans flinke verliezen geboekt. Naast de 32 miljoen euro op de Westfrisiaweg werd in totaal 23 miljoen verlies geleden op de Energiefabriek in Tilburg. De extra kosten voor het aangepaste ontwerp voor het nieuwe RIVM-gebouw worden door Heijmans geschat op 10 miljoen euro.

Voor de Wilhelminasluis loopt de arbitragezaak nog; Heijmans heeft voor dit project een voorziening genomen van 8 miljoen euro. Bij het aquaduct in Leeuwarden is het verlies 6 miljoen euro.

Daarnaast zijn er nog “enkele kleinere verliesposten op projecten” voor in totaal 10 miljoen euro.

Gifbeker niet leeg

Op vastgoedposities is de gifbeker nog niet leeg. In 2016 werd 19 miljoen euro afgeschreven. Het gaat om herwaardering van grond- en vastgoedposities buiten de Randstad.

Age Lindenbergh is aangesteld als financieel directeur als vervanger van Mark van den Biggelaar, die begin dit jaar zal vertrekken. 

Donderdag 23 februari maakt Heijmans de definitieve jaarcijfers bekend. 

Reageer op dit artikel