nieuws

Met stoomleiding verdubbelt capaciteit biomassacentrale Delfzijl

bouwbreed Premium 20

Met stoomleiding verdubbelt capaciteit biomassacentrale Delfzijl

De Bio Golden Raand centrale van Eneco in de haven van Delfzijl, levert behalve elektriciteit nu ook warmte. Akzo Nobel is de eerste klant van de stoomleiding die afgelopen jaar is aangelegd.

De golden Raand centrale is sinds 2013 in bedrijf en geldt als de efficientste biomassacentrale van de Benelux.  Jaarlijks wordt 3000.000 ton houtsnippers omgezet in stroom. Met een capaciteit van 49,9 Megawatt levert de centrale stroom voor zo’n 120.000 huishoudens.  Nu de stoom behalve voor elektriciteitsopwekking ook gebruikt kan worden voor levering van warmte aan de lokale industrie levert de centrale de dubbele hoeveelheid energie op.  Akzo neemt de komende 12 jaar warmte af van de leiding. Ook andere bedrijven kunnen aantakken aan de leiding die door Groningen Seaports is aangelegd. 

Reageer op dit artikel