nieuws

Mededingingsautoriteit: tariefafspraken voor zzp’ers in cao’s verboden

bouwbreed Premium 21

Mededingingsautoriteit: tariefafspraken voor zzp’ers in cao’s verboden

Werkgevers en vakbonden mogen in cao’s geen minimumtarief afspreken voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dat benadrukt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Volgens mededingingsautoriteit zijn zzp’ers ondernemers die zelf bepalen tegen welk tarief ze werk aannemen. Minimumtarieven in cao’s voor zzp’ers verhinderen dat en zijn daarom verboden.

“Tariefafspraken verminderen de concurrentie tussen ondernemers. Daarom mogen cao-partijen geen collectieve tariefafspraken maken voor zzp’ers”, staat in een leidraad die de ACM heeft gepubliceerd over concurrentieregels voor zzp’ers.

Opkomst zzp’ers zorgt voor hoofdbrekens

De groei van het aantal zzp’ers zorgt in onder meer de bouw al jaren voor hoofdbrekens. Aan de ene kant zijn er zorgen over het gebrek aan sociale bescherming bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, aan de andere kant klagen gespecialiseerde aannemers over oneerlijke concurrentie van zzp’ers, die goedkoper kunnen werken dan zij.

Vakbonden op hun beurt beweren dat werknemers in toenemende mate wordt ingeruild door goedkopere zzp’ers.

Het vastleggen van minimumtarieven in cao’s voor zzp’ers wordt vaak gezien als oplossing. Maar dat mag dus niet, laat de ACM weten. “Prijsafspraken tussen ondernemers vallen onder het kartelverbod.”

Enige uitzondering geldt voor zzp’ers die in dezelfde werksituatie zitten als werknemers, de zogenaamde schijnzelfstandigen.

Reageer op dit artikel