nieuws

‘Maak van paleis Soestdijk stadhuis nieuwe fusiegemeente’

bouwbreed Premium 98

‘Maak van paleis Soestdijk stadhuis nieuwe fusiegemeente’
Bron: Rijksvastgoedbedrijf

Paleis Soestdijk zou goed dienst kunnen doen als stadhuis voor een nieuwe fusiegemeente van Baarn, Soest, De Bilt en Eemnes.  Dat bepleiten oud-burgemeester Hans de Widt en architect Henk van Zeeland.

Het plan is officieel aangeboden aan minister Plasterk en is volgens de initiatiefnemers te combineren met zowel Eden Soestdijk, Made by Holland en Nationaal ensemble. Dat zijn de drie plannen die nu in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf worden uitgewerkt. Ze zijn overgebleven na een prijsvraag waarvoor oorspronkelijk 120 plannen zijn ingediend. Voor eind april moeten de drie partijen een bod uitbrengen. Wie het beste bod uitbrengt mag Soestdijk kopen en starten met de ontwikkeling.

Solide exploitatie

Het aanvullende plan, van De Widt en Van Zeeland komt tegemoet aan één van de grote bezwaren van de directe omgeving: dat er voor een succesvolle exploitatie grote bezoekersstromen nodig zijn. Daar zitten de bewoners van de lommerrijke gemeenten niet op te wachten. Vooral binnen de gemeente Baarn, die de vergunning moet verlenen voor de verbouwing van het paleis bestaat daar volgens architect Van Zeeland veel verzet tegen. “Door de functie van gemeentehuis toe te voegen wordt een solide exploitatie van het vastgoed veel gemakkelijker, zonder dat je afhankelijk bent van drommen bezoekers.”  

Wapenen tegen annexatie

Tot een fusie van de gemeenten Baarn, Soest, De Bilt en Eemnes zal het volgend jaar of het jaar erop nog niet komen, weet ook Van Zeeland. “Maar alle bestuurlijke bewegingen gaan duidelijk wel in die richting.  Het Rijk stuurt al jaren aan op de vorming van grotere gemeenten met een omvang van minimaal 100.000 inwoners. De vier gemeenten kunnen zich zo ook wapenen tegen een annexatie door Amersfoort of Utrecht. En Paleis Soestdijk is voor alle gemeenten voldoende neutraal om als centraal stadhuis in de armen gesloten te worden. Het is natuurlijk icoon met breed draagvlak.”   

Herbestemmen tot woningen

De publieksfuncties van de bestaande gemeentehuizen zou volgens Van Zeeland gehandhaafd kunnen worden, terwijl de leegkomende vierkante meters gemakkelijk herbestemd kunnen worden tot woningen. “Het gaat om drie relatief nieuwe gebouwen waaraan gemakkelijk balkons kunnen worden gehangen en die een nieuwe indeling en ontsluiting kunnen krijgen.” 

Uitbreiding souterain

Bouwkundig moet er wel wat gebeuren om paleis Soestdijk om te bouwen tot gemeentehuis. “De grootste ruimte in het huidige complex biedt plek aan niet meer dan 50 bezoekers tegelijk, dus daar kun je geen raadsvergadering houden”, aldus Van Zeeland.  De architect en de oud-burgemeester van Soest voorzien dan ook een fikse, ondergrondse uitbreiding van het souterrain. Zoals dat eerder succesvol gebeurde bij het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Ook de kap willen ze een klein stukje optillen, om meer daglicht binnen te laten, waardoor de bovenste verdieping veel bruikbaarder wordt.. 

 

Reageer op dit artikel