nieuws

Kelderplannen Nieuwe Kerk Delft bij Raad van State

bouwbreed Premium 16

Kelderplannen Nieuwe Kerk Delft bij Raad van State

De Raad van State buigt zich volgend week over de uitbreiding van de kelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Archeologen vrezen dat er veel historisch materiaal voorgoed verloren gaat bij de bouwwerkzaamheden.  

In de kerk aan de Markt van Delft bevindt zich het familiegraf van het koninklijk huis, met het bekende praalgraf voor Willem van Oranje. Die kelder zal worden uitgebreid, maar daarnaast zijn er plannen om een 550 vierkante meter grote kelder toe te voegen met ontvangsruimte, sanitair en een keuken. Dat maakt het kerkgebouw beter geschikt voor het organiseren van evenementen.

Behalve de graven van de Oranjes bevinden zich nog zo’n 2000 graven in de grond waar de nieuwe kelder moet komen. Die dateren van de 14 tot en met de 19 eeuw. De eigenaar heeft onvoldoende geld om archeologisch onderzoek uit te voeren en kreeg de bouwvergunning van de gemeente met de toezegging dat er zo’n 400 graven worden onderzocht. Dat vinden archeologie en oudheidkundige organisaties OWD en AWN volstrekt onvoldoende.  Zij waarschuwen dat er unieke kennis van het verleden voorgoed verloren gaat. De hoogste bestuursrechter buigt zich woensdag 8 februari over de kwestie. AWN en OWD voeren daarnaast aan dat ze ernstige twijfels hebben over de constructieve veiligheid van de bezoekerskelder. De middeleeuwse fundering wordt volgens de plannen weggebroken en maakt plaats voor een slankere fundering.  

Reageer op dit artikel