nieuws

‘Isoleren is eerste levensbehoefte’

bouwbreed 57

‘Isoleren is eerste levensbehoefte’

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

Eten? Drinken? Onderdak? Nee, isoleren is de eerste levensbehoefte, stelt ondernemer Ton Willemsen in aanloop naar de verkiezingen.

Het pleidooi van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in deze Cobouw (pag. 38) laat aan duidelijk niets te wensen over: “S chaf d e btw op ‘groene’ bouwproducten af ”. Hoewel meer en meer Nederlanders hun dak beleggen met zonnepanelen, onder wie Verhagen zelf, kunnen er volgens hem nog veel meer bij. Wil je als land echt overstappen op brandschone energie, dan moet je dat volgens Verhagen makkelijker maken en aantrekkelijker. Geen paarse krokodillen voor groene maatregelen. Boter bij de vis.

Goed plan, vindt ook Peter Fraanje, directeur van het Nederlands Verbond Toeleveranciers in de Bouw (NVTB). Ook hij denkt dat het afschaffen van de btw flink kan helpen. “Zonnepanelen en isolatiematerialen zonder btw verlagen de drempel voor particulieren en corporaties om hun woningen te verduurzamen.” “Of het haalbaar is? Ja.” Fraanje gaat natuurlijk niet over de belastingcenten en hoeft ook niet met een tegenbegroting te komen. Toch daagt hij het nieuwe kabinet uit “echt te investeren in de gebouwde omgeving”. “Je begrijpt onderhand niet waarom we het nog niet doen. Een echt investeringsprogramma kent alleen maar winnaars: het milieu is ermee gediend, wonen blijft betaalbaar, de kwaliteit van onze woningen en omgeving neemt toe, de werkgelegenheid krijgt een boost en innovatie wordt gestimuleerd”, aldus Fraanje. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de verkiezingen van vier jaar geleden regende het dergelijke boodschappen. In plaats van een investeringsagenda koos de regering er toen voor om corporaties te korten met een Verhuurdersheffing. “Ook dat heeft niet bepaald geholpen bij de investering van corporaties in de verduurzaming van hun woningbezit”, blikt Fraanje terug. Om te besluiten. “Ik kijk uit naar een ondernemend kabinet dat investeert in een duurzame delta.”

Eerste levensbehoefte

Hoe de ondernemer denkt? Ton Willemsen van TonZon (opvouwbaar isolatiemateriaal) windt er geen doekjes om. “Natuurlijk is het afschaffen van btw op isolatiematerialen een goed idee. Het gaat hier om de eerste levensbehoefte. Overleven. Doe iets aan het klimaat!”

Op de Bouwbeurs gaan Maxime Verhagen, Doekle Terpstra (Uneto-VNI) en vele anderen tijdens een speciale editie van het Cobouw Café in discussie over duurzaam bouwen en het nieuwe kabinet. Ook op de Bouwbeurs? U bent van harte welkom.

Reageer op dit artikel