nieuws

Is Wilders eigenlijk voor duurzaam bouwen?

bouwbreed Premium 27

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

Is het slechts verkiezingsretoriek of is het echt zo dat bijna iedereen denkt dat verduurzaming van de gebouwde omgeving nu echt losbarst.

In het zeer warme en van frietlucht vergeven Bouwbeurs Café, leek de aarde nog veel sneller op te warmen dan bijna iedereen al denkt. Het was wel toepasselijk voor het Cobouw Café van vorige week. Het ging over verkiezingen en ve rduurzamen. Of, zoals Jan Willem van de Groep in dit nummer betoogt: van gas los.

Biense Dijkstra kan daar wel over meepraten. In zijn vrije tijd pakt de Friese bouwdirecteur graag een rondje mee op de racebaan. Inderdaad met enige gêne, want hij zet graag zijn beste beentje voor als het gaat om duurzaam bouwen. “Om de klim aatdoelen te halen moeten we inzetten op energiebesparing, het verlagen van het energiegebruik. En wat doen we? We geven subsidie op maatregelen die dat juist niet doen, zoals zonnepanelen. Zonne-energie is een druppel op een gloeiende plaat, daarmee gaan we het bij lange na niet redden. Er zijn echt systeemkeuzes nodig die het nieuwe kabinet moet nemen.”

Kwam dat even mooi uit. Minister Kamp (Economische Zaken) kondigde de avond daarvoor aan dat er 200.000 woningen per jaar van het gas af moeten. “Nee, dat is geen verkiezingsretoriek”, reageerde VVD’er Remco Dijkstra. Is de VVD dan helemaal bekeerd? Dat ook weer niet. “Doelen moeten wel realistisch en betaalbaar blijven.”

Eigenlijk was de eensgezindheid opvallend. Toch waren er ook kritische noten. “We gaan te langzaam”, stelde Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.” Er is een visie nodig, vulde Uneto-VNI-voorman Doekle Terpstra aan. “Energieneutraliteit in 2030.” En iedereen knikte. “Een stip aan de horizon.” “In het regeerakkoord.”

Optimisme dus. In verkiezingstijd. De grote transitie barst weldra los. Al zit geen consument er op te wachten, het kan niet missen volgens de sprekers, al is verduurzaming van de woningvoorraad nauwelijks een verkiezingsitem. Waren er dan helemaal geen beren op de weg? Eentje misschien. ”Als de PVV aan de macht komt, maak dan je borst maar nat”, besloot Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Ik weet eigenlijk helemaal niet wat Wilders wil met de verduurzaming van de bouw. Hij lijkt er niet zo in geïnteresseerd.”

Reageer op dit artikel