nieuws

Hooijmaijers krijgt strafvermindering van Hoge Raad

bouwbreed 26

Hooijmaijers krijgt strafvermindering van Hoge Raad

De Hoge Raad heeft de veroordeling van voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen bevestigd. Het hoogste rechtscollege geeft hem wel een korting van twee maanden op de gevangenisstraf van 2,5 jaar, die het gerechtshof in Amsterdam in april 2015 aan de ex-gedeputeerde oplegde.

Aanleiding voor de strafvermindering is dat de redelijke termijn voor het inzenden van stukken door het hof is overschreden, aldus de Hoge Raad.

Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. De provinciebestuurder werd onder meer omgekocht door  Ballast Nedam.

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als hijzelf tekende destijds tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar cel.

Hof oordeelde hard over handelwijze gedeputeerde

Het hof kwam in 2015 op enkele punten tot vrijspraak in de ten laste gelegde individuele omkopingszaken en legde daarom in hoger beroep zes maanden minder celstraf op, maar oordeelde niettemin hard over zijn handelswijze.

Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten. Zijn wortels liggen in de vastgoedwereld, waarmee hij als politicus vanuit zijn portefeuilles (waaronder ruimtelijke ordening) nauw in contact bleef.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels