nieuws

Gespot op de BouwBeurs: Akoestisch bouwen luistert nauw

bouwbreed Premium 82

Gespot op de BouwBeurs: Akoestisch bouwen luistert nauw

Met de toename van binnenstedelijk bouwen het mengen van functies wordt de vraag om stille gebouwen steeds groter. Met het Silent Building-concept wil Vilton de ruimteakoestiek van een gebouw integraal aanpakken.

Vilton, van oudsher maker van vilttoepassingen, is inmiddels gespecialiseerd in geluidsarme toepassingen in de bouw. Technisch directeur Freddy Holwerda legt uit: “Wij leveren al heel lang verschillende akoestische maatregelen voor toepassing in sportzalen, concertzalen en theaterzalen. Maar we merken dat het voor opdrachtgevers steeds belangrijker wordt om die maatregelen bij één partij onder te brengen.”

En daar springt Vilton nu op in. “Met Silent Building willen we opdrachtgevers een integrale oplossing bieden waarbij wij als expert al meedenken met het ontwerp, en in het hele bouwproces zelf verantwoordelijk blijven voor de akoestische prestatie van een gebouw. We ontzorgen de klant van begin tot eind.”

De verschillende akoestische oplossingen, zoals geluidsarme vloeren, wanden en panelen kunnen door een derde partij worden toegepast. “Maar het liefst doen we het met onze eigen experts. Akoestisch bouwen luistert namelijk erg nauw. In sommige gevallen hoeft er maar een schroefje verkeerd te zitten, of de hele akoestiek verandert.”

Volgens Holwerda wordt de vraag naar akoestische maatregelen alleen maar groter. “Dat heeft verschillende redenen. In de eerste plaats worden functies binnen een gebouw steeds vaker gecombineerd. Je krijgt steeds meer mengvormen, zoals een sportzaal met woningen erboven of een bioscoopzaal met kantoorruimtes. Om in beide plekken prettig te verblijven of te wonen, zijn goede geluidsmaatregelen noodzakelijk. Daarnaast wordt er steeds vaker gebouwd in gebieden met veel omgevingsgeluid. Denk aan een hotel in een druk stationsgebied.”

Bovendien wordt blootstelling aan herrie steeds minder geaccepteerd. “Daarom speelt dit ook in appartementenbouw een steeds grotere rol. Of in herbestemming van kantoorgebouwen. Er moet goed worden nagedacht over de akoestische werking van een gebouw dat als kantoor is gebouwd, maar later een woonbestemming krijgt. Even wat wandjes neerzetten werkt niet, je moet goed berekenen hoeveel geluid overdraagt naar andere ruimtes. Dat is de reden dat we steeds eerder in het bouwproces worden ingeschakeld. We schuiven steeds verder naar voren in de keten.”

Lees meer over de BouwBeurs 2017 op: www.cobouw.nl/bouwbeurs

Reageer op dit artikel