nieuws

Drukken is het nieuwe heien

bouwbreed 154

Drukken is het nieuwe heien

Niet slaan, niet trillen, niet boren, niet schroeven. Met een monsterlijke machine uit China duwt Drukpaal.nl met zware vijzels funderingspalen de grond in.

De machine van fabrikant T-works stapt op vier grote voeten door de bouwplaats. Daardoor kan hij op zijn plek draaien, zonder dat hij de ondergrond beschadigt, zoals het geval is bij zwaar materieel op rupsonderstellen. In het midden is de machine uitgerust met twee zware vijzels, waarmee palen de grond in worden geduwd. In China worden vaak geslingerde holle betonpalen gebruikt, maar met de gewone vierkante prefab-palen die in Nederland en de rest van Europa standaard zijn, gaat het ook goed. Drukpaal.nl kan palen tot vierkant 50 en zonder beperking in lengte op een dragende zandlaag zetten. Het benodigde contragewicht van maximaal 210 ton torst de machine allemaal met zich mee. De machine zelf weegt zo’n 110 ton. Voor het mobiliseren zijn zo’n twaalf vrachttransporten nodig.

Na uitvoerige tests op het terrein van machinefabrikant en importeur  A.P. van den Berg in Heerenveen wordt de machine momenteel opgebouwd in Gouda. Daar gaat drukpaal.nl  zzo’n 150 palen aanbrengen voor een nieuw kantoor van de Rabobank, pal naast het spoor. Dat gebeurt in opdracht van hoofdaannemer Dura Vermeer.

Drukpaal.nl is een joint-venture van IJB-groep en Bruil. Samen gaan ze de voor Nederland nieuwe techniek toepassen.  A.P. van den Berg heeft het exclusief dealerschap voor Europa bemachtigd en rekent erop meer machines te slijten. Fabrikant T-works levert ze in alle soorten en maten. De lichtste weegt 60, de zwaarste zo’n 1200 ton.

Morgen in weekblad Cobouw, meer over Drukpaal.nl en haar nieuwe funderingstechniek

Reageer op dit artikel