nieuws

De vakman van morgen: Zonder metingen staat de bouw stil

bouwbreed Premium 1158

De vakman van morgen: Zonder metingen staat de bouw stil

Hessel Brouwer en Henk de Wildt aan het woord over hun opleiding Kaderfunctionaris Bouw en Infra en het vak landmeten.

Ze struinen dagelijks over weg en weiland. Gewapend met jalonstok en meetapparatuur en niet zelden ook al met drones. Landmeters zijn onontbeerlijk in de bouw. Henk en Hessel kozen bewust voor het vak dat steeds minder jongeren trekt. “We doen belangrijk en secuur werk. In de buitenlucht en met de nieuwste apparatuur.”

Gebrek aan goed opgeleide landmeters

Het aantal jonge mensen dat een landmeetkundige opleiding afsluit, daalt. Maar de vraag naar goed opgeleide landmeters neemt eerder toe dan af. Bij gebrek aan goede landmeters worden steeds vaker andere mensen ingezet. Die missen een landmeetkundige achtergrond en hebben daardoor behoefte aan meer theoretische achtergrond. Vandaar dat Hessel Brouwer (20) bij Leop (Landmeten en Opleiden) in Utrecht terecht kwam.

Van timmerman via wegenbouw naar landmeten

Brouwer werkte al een paar jaar als timmerman in de bouw, rolde via via in de wegenbouw, maar merkte dat hij meer in zijn mars had. “Ik heb altijd een heel goed ruimtelijk inzicht gehad. Ja, een timmermansoog. Maar er is zoveel prefab tegenwoordig, dat ik nauwelijks het gevoel had een echt vak uit te oefenen. En in de wegenbouw wilde ik ook niet blijven hangen. Dat heb ik bij mijn vader en broer wel gezien. Die werken altijd ’s nachts. Toen ben ik me gaan verdiepen in landmeten en maatvoering. Heb wat cursussen gedaan en kon uiteindelijk bij Facto Geo in Haarlem aan de slag. Daar vonden ze dat ik ook nog naar school moest.”

In de schoolbanken

Ondertussen zit hij samen met klasgenoot Henk de Wildt (18) op het MBO College Noord in Diemen. Beiden volgen ze de opleiding Kaderfunctionaris Bouw en Infra. Ze leren hoe alle metselaars, timmerlieden en andere vakmensen precies weten wat ze moeten doen. Met vakken als bouwmeten, mechanica, vaktekenen en wiskunde en natuurkunde worden ze opgeleid tot uitvoerder in de bouw. De Wildt werkt naast zijn opleiding bij Geomaat in Amersfoort.

Grote infraprojecten het mooist

Beiden vinden grote infraprojecten het mooist. Met de Total Station en jalonstokken op pad om maatvoering en deformatiemetingen te doen. Zien of een zandbed al genoeg is ingeklonken zodat de asfaltmachines of spoorleggers aan het werk kunnen.
Henk: “Steeds vaker doen landmeters hun werk met drones. Dat wil ik ook graag leren. De regelgeving in Nederland is heel streng, dus waarschijnlijk ben ik voorlopig niet klaar met leren. Niet erg hoor, want ik ben voor mijn werk genoeg buiten. Heerlijk. En dat in combinatie met nieuwe techniek en prachtig gereedschap. Ik raak er niet op uitgekeken.”

Altijd gezellig tijdens de schaft

Ook Hessel is verslingerd aan het buiten zijn. Weer of geen weer, dat maakt hem niets uit. “Slecht weer bestaat niet”, zegt hij. “Alleen slechte kleding. Ik heb het zelden koud. Je bent toch de hele dag in de weer.” De collegialiteit noemen ze ook beiden als pluspunt. Henk: “Ik werk echt in een supertof team. Kan veel van mijn collega’s leren en het is altijd gezellig tijdens de schaft.”

De grond is altijd in beweging

Hessel kijkt uit naar herhalingsmetingen. “Bij tunnels en viaducten of op het spoor meten we ieder jaar eventuele verzakkingen. Ik heb er nu al een aantal voor de eerste keer ingemeten en ben benieuwd naar het vervolg. Staan die kunstwerken er over een jaar nog precies hetzelfde bij? En zo niet, is het dan binnen de perken gebleven? De grond waarop we lopen is altijd in beweging. Dat merk je normaal gesproken niet, maar met die supergevoelige apparatuur van ons dus wel. Dat vind ik gaaf.”
Henk: “En je komt op plekken waar normale mensen niet mogen of kunnen komen. Soms in weilanden tussen de koeien, dan weer op een enorme zandvlakte waar je voor je ogen een nieuwe woonwijk ziet verrijzen en soms zelfs in tunnelbuizen of op een afgesloten weg.”

Nieuwe technieken, zelfde basis

Hessel knikt. “En je doet belangrijk werk hè. Zonder onze metingen staat de hele bouw gewoon stil. Kunnen ze niets. Daar krijg ik een kick van. Vind ik een stuk prettiger dan tillen en sjouwen en altijd maar ’s nachts werken. Landmeten zie ik mezelf over dertig jaar nog doen. Waarschijnlijk met compleet nieuwe technieken, maar de basis blijft hetzelfde: is een lijn recht of niet?”

Dit is de zesde aflevering uit de zevendelige reeks ‘De vakman van morgen’.

Lees meer over de BouwBeurs 2017 op: www.cobouw.nl/bouwbeurs

Reageer op dit artikel