nieuws

Bouwbeurs opent in ‘juichstemming’

bouwbreed Premium 58

Bouwbeurs opent in ‘juichstemming’

“Daar waar het twee jaar geleden bij bouwbedrijven vaak echt niet leuk was, heerst er nu bijna een juichstemming. Je voelt de opluchting”, zegt Martijn Carlier, beursmanager van de Bouwbeurs in Utrecht, maandagochtend, vlak nadat de deuren van de beurs geopend zijn.

Carlier hoopt de komende week “om en nabij de 70.000” bezoekers in de Utrechtse Jaarbeurs te verwelkomen. “Zoveel waren er twee jaar geleden ook. Als we dat nu weer halen ben een tevreden man.”

De beurs kent dit jaar een iets andere opzet dan twee jaar geleden. Carlier: “We hebben er voor gekozen alles weer onder dezelfde noemer ‘Bouwbeurs’ te scharen. En om alle exposanten aan één kant van het beursgebouw te plaatsen. Daardoor zal het waarschijnlijk wat drukker ogen dan de vorige editie. Het is compacter.”

Uitverkocht

Het aantal exposanten is in vergelijking met twee jaar terug iets gestegen. “Het zijn er ruim 600. We zijn stijf uitverkocht. Dat hoopten we natuurlijk, maar toen we anderhalf jaar geleden met de voorbereiding begonnen was dat geenszins zeker.”

Digitalisering

De Bouwbeurs kent dit jaar drie  thema’s: duurzaamheid, digitalisering en vakmanschap. Volgens de beursmanager dé uitdagingen waar de bouw zich voor geplaatst ziet. “Duurzaamheid spreekt natuurlijk voor zich. Rondom digitalisering is echter een storm opgelaaid. Daar waar dat tien jaar geleden nog het domein was van een paar softwareleveranciers is nu echt iedereen daar mee bezig. En het strekt zich uit van robotisering, apss, e-commerce tot echt online zakendoen. Het gaat heel hard nu. En het lijkt van onderaf te komen. De technologie is er, de jeugd weet niet beter. Daardoor dringt het nu echt door.”

Feestje

Carlier denkt dat de digitalisering ervoor gaat zorgen dat de branche weer echt uit het slop raakt. “De eisen nemen toe, de marges en de arbeidsproductiviteit moeten omhoog. Digitalisering gaat zorgen voor lagere kosten, betere arbeidsomstandigheden en een hogere productiviteit.”

Volgens Carlier is een deel van die  geschetste toekomst op de beursvloer al te zien. “Ga kijken naar de stands van de TU’s, bezoek de staalbouwers. En zie de vakmensen van morgen aan het werk tijdens de metsel kampioenschappen. Het gaat een feestje worden.”

 

Reageer op dit artikel