nieuws

Bouw blinkt opnieuw uit in ondernemersvertrouwen

bouwbreed Premium 4

Bouw blinkt opnieuw uit in ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de bouwnijverheid is in het eerste kwartaal van dit jaar weliswaar iets gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar, maar ligt met 27,2 nog altijd op een hoog niveau.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland, VNO-NCW en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)

In het vierde kwartaal lag het ondernemersvertrouwen in de bouw op 28,7, de hoogste waarde die ooit werd bereikt in de sector.

In nagenoeg alle sectoren verbeterde het ondernemersvertrouwen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. De stemming onder de ondernemers in de industrie, detailhandel, groothandel, verhuur van en handel in onroerend goed en zakelijke dienstverlening bereikte in het eerste kwartaal het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

In bouw was het ondernemersvertrouwen voor het tweede kwartaal op rij het grootst. Ook in de groothandel is het vertrouwen relatief groot. De stemming onder de ondernemers in die sector verbeterde van 18,7 in het vierde kwartaal van vorig jaar tot 25,2 in het eerste kwartaal.

Ook in de sector verhuur van en handel in onroerend goed en in de zakelijke dienstverlening is het vertrouwen van ondernemers bovengemiddeld positief.

De delfstoffenwinning is de enige sector waar het ondernemersvertrouwen negatief is. Met -14,6 zijn ondernemers weliswaar negatief gestemd, maar beduidend minder negatief dan in het laatste kwartaal van 2016. Toen stond het ondernemersvertrouwen op een dieptepunt van -32,6.

Reageer op dit artikel