nieuws

Bamboe nu ook sterk in constructieve toepassing

bouwbreed Premium 93

Bamboe nu ook sterk in constructieve toepassing

De toepassing van bamboe in de bouw beperkte zich tot nu toe tot vloeren, plafonds, wandafwerking en gevels. Moso slaagt erin steeds grotere balken uit het snelgroeiende gras te produceren. De certificering voor constructieve toepassingen komt ook op gang.

1 Duurzaam

Door de hoge groeisnelheid van bamboe, wordt het beschouwd als een duurzaam materiaal. Levenscyclusanalyses kennen bamboe steevast een CO 2 – positieve voetafdruk toe. Het neemt dus meer CO 2op tijdens de groei dan er wordt uitgestoten bij bewerking en transport vanuit China.

2 Strenge kwaliteitscontrole

Het Nederlandse bedrijf Moso International pioniert al twintig jaar met bouwproducten van bamboe. Strikte kwaliteitscontrole vormt volgens Jose de Ruijter-Luken de crux. “Eigen mensen voeren in China controles uit en keuren regelmatig producten af met onvoldoende kwaliteit.” Daardoor is het kwaliteitsbewustzijn toegenomen en worden steeds hoogwaardiger producten gerealiseerd. Naast toepassingen binnen, zijn dat ook steeds meer toepassingen buiten als terrasplanken of geveldelen.

3 Haakverbinding

Bij het hoofdkantoor van Moso in Zwaag prijken sinds anderhalf jaar 5,4 meter lange balken tegen de gevel. Twee keer zo lang als tot voor kort mogelijk was zonder vingerlasverbinding. Dat is te danken aan een gepatenteerde haakverbinding. De smalle strips die uit de bamboestammen worden gesneden, worden daarmee verlengd en vervolgens tot balken geperst. De verbindingen worden netjes verspreid over de hele balk. Daardoor komen nu constructieve toepassingen in beeld.

 

4 N-finity

Voor een project in Duitsland beschikken de zogeheten Bamboo N-finity-balken inmiddels over een ‘zulassung’. De balken zijn volledig getest ten aanzien van buiging, druk, trek en afschuiving volgens de Europese norm EN408. Ze worden dragend toegepast in de vliesgevel van een bedrijfspand in Montabaur. Autofabrikant BMW heeft voor haar elektrische modellen een carport ontwikkeld met zonnepanelen op het dak en een draagconstructie van bamboe. In Zuid-Afrika zijn de eerste exemplaren in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel