nieuws

12.000 vaste banen

bouwbreed 11

12.000 vaste banen

2016 was het jaar van de flexkrachten, 2017 wordt het jaar van de werknemers. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht een groei van 12.000 voltijdbanen.

D e bouw groeide 7 procent afgelopen jaar. Toch steeg het aantal werknemersbanen maar beperkt. Met een half procent; dat zijn duizend banen. Terwijl het aantal arbeidsplaatsen voor flexkrachten met 9000 groeide. Negen keer zo snel dus.

Werkgevers durven nog geen vast personeel aan te nemen. Om meerdere redenen is dat begrijpelijk. De groei van de bouwproductie komt voor een fors deel bij de woningbouw vandaan. Waarbij geldt dat maar enkele regio’s uitblinken. Op vele fronten is de bouw nog niet boven jan.

Toch is een groei van 4,5 procent van de bouwproductie in 2017 volgens het EIB genoeg om 12.000 nieuwe werknemersbanen te creëren. In 2018 komen daar nog eens 10.000 vaste banen bij.

Ook het aantal arbeidsuren voor zelfstandigen blijft trouwens groeien. Dit jaar wordt een groei van zo’n 7000 banen voor zelfstandigen verwacht.

De groei van het aantal vaste banen reageert vertraagd op het economisch herstel. “Het is gebruikelijk dat na een eerste periode van herstel bedrijven de benodigde extra arbeidscapaciteit vooral opvangen met eigen personeel of inhuur van zelfstandigen in plaats van uitzendkrachten en gedetacheerden”, aldus het EIB.

Maar de dikkere orderboeken en de gunstige vooruitzichten voor de economie en (dus) voor de bouw gaan vroeg of laat voor werk zorgen. Het aantal vacatures per kwartaal is 9000. Duizend meer dan een jaar geleden.

Van gekte op de arbeidsmarkt is echter nog geen sprake. Per duizend banen zijn er 24 vacatures. Toen de bouw in 2007 op volle toeren draaide (of zoals sommigen zeggen: doordraaide) waren er per duizend banen op vijftigvacatures.

Meer flexbanen in de bouw

Negentigduizend voltijdbanen zijn tussen 2008 en 2016 verdwenen. Maar sinds 2016 groeit het aantal vaste banen weer. Ook het aantal zelfstandigen blijft groeien.

Aantal vaste banen groeit beperkt

In 2016 groeide het aantal vaste banen beperkt (+0,5%). Dit jaar wordt ruim 4 procent groei verwacht.

34 procent

Een op drie (34 procent) contracten in de bouw is flexibel. In 2008 was dat een op de vier (24 procent).

Bouw groeit fors

De bouwproductie groeide in 2016 met 7 procent. Dit jaar wordt 4,5 procent groei verwacht.

Reageer op dit artikel