nieuws

Vakmanschap: ‘Mijn zoon zit ook in de branche’

bouwbreed 10

Vakmanschap: ‘Mijn zoon zit ook in de branche’

“Het is heel frappant: in de vloerenwereld gaat het vak vaak over van vader op zoon. De ouderen zijn trots op hun beroep en willen dat doorgeven aan de volgende generatie. In mijn geval gaat de regel niet op; mijn vader werkte in de wegenbouw. Maar mijn zoon zit weer wél in de branche. Ook hij is er door gegrepen.

Wij leggen alle soorten vloeren, mits cementgebonden, met zandcement-dekvloeren als specialiteit. Dat doen we met twee vrachtauto’s, vier man vast personeel en twee zzp’ers. We werken in ploegen van drie. Om de fysieke belasting gelijk te verdelen laten we de taken in de ploegen rouleren. Iedere opdracht begint met controleren of de ruimte schoon en stofvrij is. We spuiten de vloer nat en brengen zo het eerste vocht in de betonvloer. Daarna branden we hem aan met mortel en water. We gebruiken een sterke mortel, puur cement mag niet meer wegens het stof.

Als we met de laser de opgegeven hoogte hebben bepaald, beginnen we ergens in een hoek en verspreiden we de naar binnen gepompte mortel met de schep. Handmatig zetten we wat hoogtes, dat karweitje moet nog op de knieën gebeuren, en we verspreiden de specie voor de elektrische rij.

Ten slotte vlinderen we de vloer af. Bij normale weersomstandigheden droogt hij 1 centimeter per week. Voor winkelvloeren mengen we vaak een speciaal product door de mortel, dat droogt sneller. De aannemer kan er al na drie tot vijf dagen mee aan de slag.

De arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd. De onderlinge taakverdeling is veranderd en we gebruiken beter gereedschap. Vroeger werd de mortel met de kruiwagen naar binnen gebracht. Nu met een pomp vanaf de vrachtauto. Nu is het zaak vloerenleggers op te leiden, de branche zit te springen om goede krachten. Dat moet lukken: de prijzen gaan weer naar een normaal niveau. We hebben de jongere generatie weer iets te bieden.’’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels