nieuws

Terugblik op 2016: oktober

bouwbreed Premium 16

Terugblik op 2016: oktober

In de regio Amsterdam is vanaf 2002 veruit het meeste gebouwd in Nederland. Eindhoven en omgeving is de laatste vijf jaar een van de sterkste groeiers.

Dat blijkt uit het grote regio-onderzoek dat Bureau Louter heeft uitgevoerd in opdracht van Cobouw. Ruim 150.000 bouwprojecten uit de Bouwberichten-database van Cobouw, met daarin informatie over Nederlandse bouwprojecten, werden daar voor tegen het licht gehouden.

Binnen een straal van 25 tot 50 kilometer van Amsterdam vindt de laatste vijftien jaar de meeste bouwactiviteit plaats. De scheidslijn loopt langs Zaanstad, Haarlem, Almere en Utrecht. Utrecht kent als afzonderlijke gemeente de hoogste bouwdynamiek tussen 2002 en 2016. Groot Amsterdam heeft haar hoge klassering voor een deel te danken aan Schiphol. Bij de luchthaven vindt de meeste utiliteitsbouw plaats. De stad Amsterdam is vierde op de ranglijst met woningbouwgemeenten.

Maar ook nabijgelegen gemeenten als Aalsmeer, Uithoorn, Almere bleken vanaf 2002 vruchtbare grond voor bouwprojecten. Sinds 2014 is Amsterdam bouwhoofdstad. Na de Haarlemmermeer worden de meeste utiliteitsgebouwen in de nabijgelegen hoofdstad neergezet. Rotterdam volgt, dankzij haar haven, als derde, gevolgd door distributieknooppunt Venlo.

Integraal aanbesteden leidt tot boetes

Ander nieuws komt deze maand uit Den Haag. Bij bijna alle opgeleverde infrastructuurprojecten die integraal zijn aanbesteed, legt de opdrachtgever de bouwer boetes of prestatiekortingen op, blijkt uit een rapport van minister Dijsselbloem over de contactvorm dbfmo (design, build, finance, maintain en operate). Zo voldeden de A1/A6, de N33 en de A12 Lunetten-Veenendaal niet volledig aan de afgesproken veiligheidseisen. Bij de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein, Tweede Coentunnel, A1/A6 en N33 kregen de bouwers lagere prestatievergoedingen vanwege verminderde beschikbaarheid. De aannemers van de Tweede Coentunnel kregen ook minder geld omdat inspectierapporten onjuist of onvolledig waren ingevuld.

Stroomversnelling ten einde?

De Stroomversnelling overweegt zichzelf op te heffen, maakt de innovatiebeweging bekend. Betrokken bouwers twijfelen of ze verder willen, nu minister Blok woningen met een gasaansluiting in aanmerking laat komen voor een energieprestatievergoeding. “We gaan ons bezinnen op de vraag of en hoe wij nog door kunnen”, schrijft de vereniging in een brief aan de minister, anderhalve maand na diens omstreden besluit. “We zitten midden in een innovatietraject, in die zin is de situatie desastreus”, zegt Lex de Boer, secretaris van De Stroomversnelling en directeur-bestuurder van woningcorporatie Lefier. Als de bouwers afhaken, kunnen de corporaties ook niet verder, waarschuwt hij.

 

Reageer op dit artikel