nieuws

Nog geen witte rook voor revolutionaire Bouwwet

bouwbreed Premium 17

Nog geen witte rook voor revolutionaire Bouwwet

Blok werd Plasterk, de PvdA wil meer van bouwers, “het wemelt van de lobbyisten” en intussen nadert het verkiezingsreces. Toch denken de regeringspartijen nog steeds dat ze de revolutionaire wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) succesvol over de eindstreep kunnen trekken.

Over drie weken gaat de Tweede Kamer met reces. Voor die tijd willen de PvdA en de VVD de Bouwwet die grotendeels afrekent met bouw- en woningtoezicht door gemeenten, nog behandelen.

Even dacht men dat de behandeling deze week zou plaatsvinden. PvdA’er Albert de Vries gaat er nu vanuit dat de wet niet volgende week, maar de week daarna aan de beurt komt. “Deze week moet Plasterk (nam ministerschap voor Wonen afgelopen vrijdag over van Blok) nog inwerken. De week daarop schijnt er geen tijd te zijn.”

Boeiende week

Proppen dus, zoveel is ook voor VVD’er Roald van der Linde duidelijk. Hij blikt terug op een “boeiende week”. “Maar nog steeds denk ik dat we de Wkb netjes kunnen behandelen voor het verkiezingsreces. Al wemelt het van de lobbyisten. Er is wel overeenstemming.”

Overeenstemming? Niet als het aan de PvdA ligt. Gisteren ging De Vries op bezoek bij Blok en Plasterk. “We komen steeds dichter bij elkaar, maar er is nog altijd geen witte rook”, zegt de Vries.  

Geblinddoekte gemeenten

De Vries wil dat Plasterk het wetsvoorstel op enkele onderdelen aanpast. Zo stelt hij dat gemeenten als bevoegd gezag meer informatie moet krijgen over risicovolle onderdelen van toekomstige woningbouwprojecten. In brieven naar de Tweede Kamer wordt nu zelfs gesproken over geblinddoekte gemeenten.

Ook moeten in het opleverdossier dat met de nieuwe wetgeving verplicht wordt ook aantoonbare bouwprestaties komen te staan die rechtstreeks voortvloeien uit de aannemersovereenkomst, stelt de PvdA.

Is huisarst professionele opdrachtgever?

Verder wil hij dat de aansprakelijkheid voor bouwers verder omhoog gaat. De Vries: “Dat heeft te maken met de passages over professionele opdrachtgevers. Zijn die in beeld, dan wordt de aansprakelijkheid voor bouwers minder. Echter in het huidige voorstel is bijna iedereen een professionele opdrachtgever. Zelfs de huisarts die zijn praktijk laat verbouwen en de boer die een grotere schuur wilt.”

VVD’er Van der Linde denkt er anders over. Volgens hem zijn de wensen van de PvdA niet uitvoerbaar. “Waar trek je de grens? En je moet oppassen dat je niet nu met allerlei aanpassingen ineens grote groepen in de kou zet. Nogmaals volgens mij moeten we heel snel het wetsvoorstel behandelen, zodat we nog voor de verkiezingen aan deze kant van het Binnenhof klaar zijn. Het liefst met iets bredere steun. Of de wet dan ook kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer weet ik niet.”

Onduidelijkheid over bouwleges

De Wkb beoogt de positie van de consument te versterken. Bouwtoezicht door gemeenten maakt plaats voor private systemen met een nog op te tuigen toelatingsorganisatie die een oogje in het zeil houdt.

Bouwend Nederland is voor het nieuwe stelsel, als de bouwleges omlaaggaan. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland betichtte Albert de Vries van de PvdA vorige week van stemmingmakerij in Cobouw.

“Verhagen had mij dan ook volle laag moeten geven”

Van der Linde komt voor de PvdA’er op. “Verhagen gaf Albert de volle laag, maar dat hij ook bij mij kunnen doen. Verhagen is boos op De Vries terwijl we allemaal al vijftien jaar lang praten over deze wet. Dan heb ik er juist niet zo veel mee als je als brancheorganisatie tot het allerlaatste moment alles probeert binnen te halen. Kennelijk is dat het spel.”

Dat Blok er niet meer bij is, vindt de VVD’er vooral jammer. “Al tien jaar lang geef ik mijn voorkeurstem aan hem, Hij is gewoon heel leuk om mee te werken. Wat dat betreft ga ik hem missen. Maar ik heb niet de indruk dat Plasterk nou ineens een andere koers wil varen.

 

Reageer op dit artikel