nieuws

Mobiele dijk Grave alweer afgebroken

bouwbreed 16

Mobiele dijk Grave alweer afgebroken
Rijkswaterstaat

De mobiele dijk bij Grave wordt nog deze week afgebroken. Sinds zondag drijven de woonboten en andere schepen in de Paesplas bij Gennep weer en is de waterkerende functie overbodig.

Rijkswaterstaat laat sinds zondag de waterstand weer dalen, totdat het weer gelijk is aan de Maas. Daarna kan gestart worden met het afbreken van de mobiele dijk, die sinds vrijdag 13 januari de toegang tot de plas afsloot, waardoor er water kon worden overgepompt vanuit de Maas naar de plas.

Water gelijk met Maas

De scheidingsdam tussen de plas en de Maas heeft geen waterkerende functie en is niet berekend op een verschil in waterstand tussen de plas en de Maas. Daarom kan de mobiele dijk niet langer blijven liggen. Naar verwachting duurt het tot dinsdag totdat het water gelijk staat aan de Maas en er een start kan worden gemaakt met het afbreken van de mobiele dijk. 

Met deze werkzaamheden heeft Rijkswaterstaat ervoor gezorgd dat de woonboten en schepen die in de haven liggen, gecontroleerd en rustig los konden komen van de bodem. Hiermee willen we voorkomen dat de woonboten door een te plotselinge stijging van het water – bijvoorbeeld bij hoogwater- problemen krijgen of in het ergste geval niet loskomen en zelfs water binnen zouden krijgen.

Het gaat nog tijden duren voordat de stuw weer helemaal op orde is.

Reageer op dit artikel