nieuws

Hinderlijke scheuren in glazen gevel PC Hooftstraat

bouwbreed 70

Hinderlijke scheuren in glazen gevel PC Hooftstraat

De experimentele gevel uit gemetselde glazen bakstenen van het Chanel-pand in de Amsterdamse PC Hooftstraat vertoont scheuren. Boosdoener is de lijm van de verticale voegen tussen de kozijnen en het metselwerk.   

Glasconstructeur en hoogleraar Rob Nijsse verzekert dat er puur bouwkundig niets aan de hand is. “Er is dus geen constructief risico en gevaar voor lekken of vochtindringing is er ook niet. Dat neemt niet weg dat de scheuren hinderlijk zijn, bij een project als dit, waar werkelijk alles uit de kast is gehaald omwille van het eindbeeld. We hebben met architect MVRDV,  constructeur ABT en de TU Delft heel veel proeven kunnen uitvoeren. Daarbij hebben we vooral heel veel aandacht besteed aan de UV-hardende lijm waarmee de glazen bakstenen onderling zijn verlijmd. Daarvoor zijn uit .verouderingsproeven uitgevoerd, de warmteshock is getest en veel meer eigenschappen zijn beproefd.” 

De doorzichtige polymeerlijm langs de kozijnen heeft in dat uitvoerige testprogramma minder aandacht gekregen erkent hij. “Het is een lijm waarmee in de glaswereld al meer ervaring is, hoewel het ook weer niet zo is dat dit een oplossing is die we zo van het schap konden pakken. In de glaswereld is niets standaard.”

Een technische oplossing is er al,  maar daar kan Nijsse niet teveel over kwijt. “Het project ligt internationaal onder een vergrootglas. Huurder Chanel waakt strak over de communicatie rond alles wat met het modemerk te maken heeft. Ook met het vastgoed.” In de meest extreme variant moeten de kozijnen eruit en opnieuw verlijmd, maar er bestaan volgens de glasconstructeur minder ingrijpende oplossingen die wellicht ook effect sorteren en financieel gunstiger uitpakken.

Reageer op dit artikel