nieuws

Herboren Ballast Nedam daagt top uit

bouwbreed 172

Herboren Ballast Nedam daagt top uit

Erman Ilicak, de Turkse zakenman die Ballast Nedam van de ondergang redde, kondigt de wederopstanding aan van het Nieuwegeinse bouwconcern. De vermaarde bouwer van weleer moet weer een rol van betekenis gaan spelen. In binnen- en buitenland.

“Misschien worden we niet de grootste bouwer van Nederland, maar wel de meest efficiënte”, waarschuwt Ilicak in een uitgebreid interview met weekblad Cobouw. 

Met zijn bouwbedrijf Rönesans haalde hij vorig jaar Ballast Nedam van de beurs. Daarna werkte hij negen maanden lang aan een nieuwe organisatie. Nu die staat, is het tijd om te gaan oogsten, aldus Ilicak.

Verdubbeling omzet in drie jaar

“Binnen drie jaar moet de omzet zijn verdubbeld, tot zo’n 1,5 miljard euro. Ik voorzie groei in alle onderdelen van het bedrijf en in alle regio’s. Daarnaast wil ik graag een installatiebedrijf toevoegen aan het concern. Ja, de gesprekken daarover zijn al gaande.”

Ook zal Ballast Nedam zich weer gaan richten op de offshore-markt. Vorig jaar werd die activiteit nog verkocht aan Van Oord. Ilicak ziet echter kansen voor een come-back. “We hebben goede ontwerpers en constructeurs in huis gehaald, de referenties hadden we natuurlijk al. We missen nu alleen nog het materieel, maar dat kunnen we inhuren.”

Marge opvoeren richting 3 à 4 procent

Ilicak denkt dat de marge snel opgevoerd kan worden, eerst naar 1 à 2 procent, daarna richting de 3 à 4  procent. “Afgelopen jaren hebben we verlies geleden. Dat is nu achter de rug, verwacht ik. Ook al is het misschien maar een klein beetje, maar we gaan dit jaar winst maken.”

Hoe hij de marge wil verhogen? “Vorig jaar hebben we ons heel nadrukkelijk geconcentreerd op het hoofdkantoor. We zijn daar niet alleen slanker, maar ook beter geworden. De juiste mensen zitten nu op de juiste plek. De verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Dat gaat ons al heel veel helpen. Dit jaar gaan we ons bovendien richten op de operaties. Projecten moeten efficiënter, simpeler en strakker worden uitgevoerd.”

Werknemers vol goede moed

De 49-jarige ondernemer, die open is over wat hij afgelopen jaar heeft gedaan om Ballast Nedam er weer bovenop te helpen, toont zich zelfverzekerd. Hij gelooft er ook heilig in dat zijn missie – het bedrijf terugbrengen naar de top – zal slagen.

“Vooral ook omdat hier zoveel goede mensen werken. Je zou verwachten dat ze zijn vertrokken vanwege alle ellende, maar dat is dus niet zo. Dat tekent ook wel de Nederlandse mentaliteit. Altijd open en vol goede moed. Ik ben er van gaan houden. Het komt overeen met mijn karakter. Het is ook de reden waarom ik hier zoveel ben. Ik heb eerder ook een bedrijf in Duitsland gekocht. Daar ben ik maar één keer geweest.”

Dik Wessels voorbeeld voor velen

In Nederland is Ilicak vooral onder de indruk van VolkerWessels. “Dat is hier wel mijn favoriete bouwbedrijf. Zo goed georganiseerd, bijzonder lean, stevige controle. Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar ik heb veel respect voor Dik Wessels. Hij is een voorbeeld voor velen in onze branche. Verder is natuurlijk BAM ook een prachtbedrijf. Wat zij doen is ook ongeëvenaard. Je ziet ze overal, in Engeland, Duitsland. Bijzonder hoog niveau.”

Wat het nieuwe Ballast Nedam daar tegenover gaat zetten? “We zullen uiteindelijk competitiever zijn dan zij. Efficiënter ook. We gaan ze uitdagen.”

Het volledige interview met Erman Ilicak verschijnt volgende week woensdag 1 februari in weekblad Cobouw.
Reageer op dit artikel