nieuws

Bouwers kopen vervolging af na instorten dak FC Twente-stadion

bouwbreed 44

Bouwers kopen vervolging af na instorten dak FC Twente-stadion

Dura Vermeer Bouw Hengelo, Trebbe Oost & Noord, Te Pas Bouw en Voortman Staalbouw worden niet vervolgd voor de instorting van het dak van het stadion van FC Twente, ruim vijf jaar geleden. De bouwers hebben een schikking getroffen met justitie en hoeven daardoor niet meer terecht te staan.

De Bouwcombinatie Grolsch Veste (Dura Vermeer, Trebbe, Te Pas Bouw) en Voortman Staalbouw betalen elk een geldboete van 50.000 euro. Beide bv’s stellen bovendien 75.000 euro ter beschikking ten behoeve van het Fonds Slachtofferhulp.

Bij de verbouwing van het stadion van FC Twente in Enschede stortte in 2011 een deel van het dak in. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en vielen negen gewonden.

Nabestaanden kunnen leven met schikking

Volgens het justitie kunnen de slachtoffers en nabestaanden leven met de schikking. “Voor de slachtoffers in deze zaak bleek vooral van belang dat de verantwoordelijken een vorm van straf krijgen. Zij gaven er de voorkeur aan om dit hoofdstuk in hun leven te kunnen afsluiten, en beleven liever alles niet nog een keer door een procedure bij de rechtbank”, aldus het OM.

Justitie benadrukt verder dat betrokken bedrijven richting de slachtoffers ”compenserende maatregelen” hebben getroffen.

Het gerechtshof in Arnhem besloot eerder deze maand dat het OM de directeur van Te Pas en een toenmalige uitvoerder niet langer mag vervolgen voor hun betrokkenheid bij het instorten van het dak. Volgens het hof had de aanklager niet duidelijk kunnen maken waarom het strafproces tegen de twee verdachten zo lang op zich liet wachten.

Reageer op dit artikel