nieuws

Met staafmixer brug bouwen

bouwbreed 9

Met staafmixer brug bouwen

De provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden willen de Kromme Grou beter bevaarbaar maken voor pleziervaart. Daarom kreeg Bouwhuis 
Bouwmij de opdracht een nieuwe, hogere 
Sylsbrêge te bouwen. Zonder het verkeer te veel te hinderen.

De nieuwe, hogere Sylsbrêge werd iets ten noorden van de bestaande brug gebouwd. Daarom moest ook een deel van de dijk worden vernieuwd. Volgens Herbert Lambers van Bouwhuis was het voor de opdrachtgever belangrijk dat de verbinding over de dijk de hele bouwperiode kon worden gebruikt. “De dijk is wel een periode afgesloten geweest voor het autoverkeer, maar voor het langzame verkeer moest hij open blijven. Fietsers van Jirnsum naar Grou moesten anders zo’n 20 kilometer omrijden.”

Die openstelling maakte het werk wel lastiger. “Het is ideaal wanneer je het hele werk kunt afsluiten, maar nu moest alles gefaseerd worden uitgevoerd. De mensen op het werk moeten bijna ogen in het achterhoofd hebben, want je moet je voortdurend bewust zijn van het feit dat er altijd verkeersdeelnemers in de buurt zijn.”

Om de toeritten binnen korte tijd op sterkte te krijgen, werd voor een bijzondere aanpak gekozen. “In plaats van het aanbrengen van grondbelasting is besloten om hier mixed-in-place te gebruiken. Dat is een manier om cement in de grond te brengen en deze zo te verstevigen. Eigenlijk wordt het cement in de grond geblazen en gemixed met de klei door een extreem groot uitgevallen staafmixer die aan een kraan wordt bevestigd. Het is wel een spectaculair gezicht.”

De samenwerking met de opdrachtgever was prettig voor het Overijsselse GWW-bedrijf. “Friezen staan wel eens bekend als stug, maar daarvan was bij dit werk niets te merken. Er was veel wederzijds begrip, en dat maakt zo’n complex bouwproces alleen maar beter.”

Over het eindresultaat is Herbert Lambers tevreden. “Het is geen alledaags bruggetje geworden. Hij heeft een mooie vorm en is breed. Dat maakt het tot iets bijzonders, ook voor ons als bouwers.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels