nieuws

Laagste loonkostenstijging in de bouw

bouwbreed 2

Laagste loonkostenstijging in de bouw

De loonkosten in de bouw zijn de afgelopen tien jaar met 19,3 procent gestegen. Dat is lager dan in veel andere sectoren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld namen in de periode 2005-2015 de loonkosten per gewerkt uur met 23,6 procent toe. Het sterkst was de stijging in het onderwijs: 33,1 procent. Ook de zorg (30,5 procent) en de nijverheid (28,5 procent) kenden relatief grote loonkostenstijgingen.

De kleinste toename werd door het CBS gemeten in de horeca (14,1 procent), gevolgd door de zakelijke dienstverlening (16,8 procent) en de bouw (19,3 procent).

Worden de cijfers gecorrigeerd voor veranderingen in de werknemersstructuur dan is de loonkostenstijging het kleinst geweest in de bouw: 9,8 procent. Volgens het CBS heeft dat alles te maken met de impact van de crisis in de bouwsector. “In deze bedrijfstak nam het aantal banen van werknemers de laatste tien jaar met een kwart af.”

Vorig jaar daalde de loonkosten in de bouw met 0,2 procent. De bouwsector behoorde met de horeca, de zakelijke dienstverlening en de financiële dienstverlening tot de enige vier sectoren met afnemende loonkosten in 2015.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels