nieuws

Alkmaar wil verder ‘verkazen’

bouwbreed 12

Alkmaar wil verder ‘verkazen’

Wethouder Pieter Dijkman (56) hoopt nog altijd op de komst van een kaashotel in Alkmaar. Maar dan wel inclusief gaten en gele kleur. “Maar er mag wel iets minder kleurstof bij”, lacht de liberaal, die juist welstandsvrij bouwen stimuleert.  

“Goede kaas herken je aan zijn smedigheid. Eerst snij je de kaas door. Dan kijk je naar het aantal gaatjes. Niet te veel, niet te weinig. Een stuk of zeven, acht, negen. Daarna boor je in een van de gaten, haal je de kaas eruit en kneed je die met je handen. Dan moet er een bepaalde vettigheid zijn. Beetje ruiken en proeven. Nee, het is geen makkelijk protocol, maar ik herken het gelijk. Ik deed ook mee aan het kaaskeurconcours.”

Tot zover de kaasrubriek, want Pieter Dijkman, geboren in Castricum, zoon en kleinzoon van een kaas-, tulpenbollen- en sigarettenhandelaar, is tegenwoordig wethouder. En, het gaat goed met Alkmaar. De crisis is bijna vergeten en er wordt weer gebouwd. Dijkman is als wethouder speciale projecten verantwoordelijk voor de bouw van ongeveer duizend nieuwe woningen.

“Vroonermeer is het grootste project met ongeveer 750 woningen en ik werk ook aan het project de Pauw in De Rijp en drie herontwikkellocaties daar.”

Goede voorzieningen

Woningen gaan weer als warme broodjes over de toonbank, stelt de VVD’er vast. Hij waarschuwt wel voor achteroverleunen: “Wij moeten als gemeente tijdig zorgen voor goede voorzieningen. Er was eerst enige aarzeling rondom een nieuwe school. Dat heeft direct effect op de verkoopcijfers. Nu pakken we de bouw van de school voortvarend aan, zodat kopers ook weten waar ze aan toe zijn.”

We willen hier ook innovatief zijn. Niet bureaucratisch

Alkmaar was onlangs in het nieuws, toen de stad een Tiny House-bouwer van het eerste uur als eerste gemeente een tijdelijke plek gaf. Het geeft aan dat de Noord-Hollanders wel van een uitdaging houden. Heel normaal, vindt Dijkman als oud-ondernemer. “We zijn er als bestuurders niet alleen om problemen te zien. We moeten onze inwoners ook helpen hun dromen te realiseren.”

Het liberale stadsbestuur (met onder meer de VVD en D66) tracht ook in Vroonermeer-Noord te breken met taboes. “Het binnenste gedeelte van de wijk is nagenoeg welstandsvrij. Dat geeft projectontwikkelaars meer vrijheden. Wildgroei? Helemaal niet. Het leidt tot meer vraaggestuurd bouwen. Mooi bouwen is ook in het belang van de ontwikkelaars.

Ik vind dat we de invloed van welstand niet moeten overschatten

Belgische toestanden? Ik heb ook daar geen signalen over gekregen, maar eerlijk gezegd zitten we ook nog in de beginfase. Bovenal vind ik dat we de invloed van welstand niet moeten overschatten. In dorpsgezichten met karakteristieke sferen kan ik me er nog wel iets bij voorstellen, in een nieuwbouwwijk kun je prima experimenteren.”

Na de bouw van de geplande duizend woningen houdt de woningbouwopgave niet op. Het vinden van nieuwe locaties is echter een lastige puzzel. “We zullen iets moeten doen met appartementen rondom het station waar ook de NS iets mee wil. Daarnaast willen we oude kantoren ombouwen tot woningen.”

Alert

Heeft ook Alkmaar, evenals veel andere gemeenten, een gebrek aan betaalbare woningen? Dijkman nuanceert dat beeld. “Dat wordt vaak gezegd, maar als ik onze wethouder Elly Konijn van Wonen mag geloven, dan is onze effectieve inschrijfduur slechts anderhalf jaar. Dat vind ik niet zo lang. Maar we moeten alert blijven, want de vraag neemt toe. Bovendien moeten we driehonderd woningen realiseren voor statushouders. Substantieel meer dan de afgelopen jaren.”

Ondernemers ondernemen. Kijken vooruit, niet achterom. Zo staat Dijkman in het leven. “Als ik kijk wat zich hier in de afgelopen jaren heeft gevestigd, mag ik niet klagen. De nieuwe bioscoop is net geopend, als ik me niet vergis is dat de meest innovatieve bioscoop van 2016. Verder is de bouw van de Nelson Mandela-brug van composiet net afgerond en ook de komst van Primark is een groot succes. Verder springt de herontwikkeling van het stationsgebied in het oog.”

Sportaccommodatie

De multifunctionele sportaccommodatie De Meent werd eind vorig jaar opgeleverd.

 

Wat in het vat zit, verzuurt niet. En er zit nog wat in. “Er komt nog een aantal successen deze kant op, maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen. Ik vergeet bijna onze multifunctionele sportaccommodatie De Meent, die eind vorig jaar is opgeleverd. Een sporthal met plaats voor meer dan 1500 toeschouwers.”

En dan wordt er ook nog hard gewerkt aan een poppodium en zijn er plannen voor meerdere hotels. “Vooral de Chinezen willen zich hier vestigen.”
Anders nog iets? “We moeten vooral het verhaal rondom de kaasbeleving beter vertellen. Het plan voor een kaashotel is ook nog steeds actueel. Helaas is er nog geen exploitant voor gevonden, maar ik heb goede hoop dat die er wel gaat komen.”

Een kaastoren? Met gaten? Geel? “Ja. Wat mij betreft mag er alleen iets minder kleurstof bij, zoals gebruikelijk is om kaas die diepgele kleur te geven. Gebroken geel lijkt mij een prima kleur voor een toren.”  

Innovatief

Nog even over die Tiny Houses. Alkmaar is van plan om er zes een plek te geven voor een periode van vijf jaar. Tegenstanders zien er helemaal niets in. Andere gemeenten aarzelen. Dijkman begrijpt dat getreuzel niet. “Het is een makkelijk concept. Je zet het op een wagen en je rijdt het hiernaartoe. En als het huis off grid is heb je niet eens voorzieningen nodig. We willen hier ook innovatief zijn. Niet bureaucratisch.”

Sigaretten, tulpenbollen en kaas. Zijn opa begon dat handeltje in 1923. Dijkman ‘junior’ had jaren later, tussen 1989 en 2003 de leiding over vier bedrijven. Ze werden verkocht en smolten samen met andere kaasconglomeraten tot wat nu Uniekaas heet. “Maar, de kaas stroomt nog steeds door mijn aderen. Alkmaar past wat dat betreft volledig bij mij. Als kleine jongen uit Castricum ging ik hier met mijn vader naar de kaasmarkt toe. Dit is een magische plek.” 

 


Gunningen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zette de afgelopen jaren aardig wat opdrachten in de markt. Cobouw bestudeerde veertien gegunde opdrachten. Over de waarde valt in de documenten op Tenderned niets terug te vinden.

Hollands Noorderkwartier: 14 opdrachten
Gegund op basis van laagste prijs: 11
Gegund op basis van emvi: 3
Gemiddeld aantal inschrijvers: 6,3
Hoogste aantal inschrijvers op opdracht: 12 (renovatie rioolgemaal)

Op Tenderned vond Cobouw informatie over twee gunningen van Alkmaar, terwijl er de afgelopen jaren zeker acht opdrachten door de gemeente zijn aanbesteed, waaronder die van een poppodium. Sporthal De Meent, ter waarde van ruim 18,5 miljoen euro, viel in handen van Bouwbedrijf Vaessen na een emvi-procedure. KWS Infra mocht Vroonermeer Noord (660 woningen) bouw- en woonrijp maken. Het gww-bedrijf kreeg de opdracht op basis van de laagste prijs.  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels