nieuws

Schoolgebouw transformeert tot zorgwoningen

bouwbreed

Schoolgebouw transformeert tot zorgwoningen

Met De Ontdekking ontwierp architect Ben van Berkel een gebouw dat steeds voor een nieuwe functie kan worden getransformeerd. Momenteel brengt zorgorganisatie Amerpoort cliënten onder dak in de voormalige school.

De Ontdekking in de Amersfoortste wijk Kattenbroek stamt uit 1990 en wordt sinds 2007 niet meer gebruikt als basisschool, omdat het aantal kinderen in de wijk daalt. Het schoolgebouw is eigendom van woningcorporatie De Alliantie, de gemeente Amersfoort huurde het. De corporatie liet het schoolgebouw in negen maanden tijd transformeren tot woningen. De verbouwing leverde op zich geen al te grote problemen op. Architect Ben van Berkel kreeg destijds de opdracht mee dat het gebouw in verbouwde vorm ook als woongebouw kon dienen. Wanneer Amersfoort over tien jaar bij aflopen van de contractperiode besluit het gebouw niet langer te huren is het weer te verbouwen tot bijvoorbeeld starterswoningen voor de huurmarkt.

Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort verbouwde de school tot 25 woningen: elf studio’s in de vorm van zit/slaapkamers met eigen sanitair en veertien appartementen met een woon- en slaapkamer en een eigen badkamer. De woningen variëren van 25 tot 40 vierkante meter. De studio’s en de appartementen hebben een gezamenlijke inloop- en buitenruimte.

Ook al was het gebouw ontworpen voor latere bewoning, de transformatie vergde nog wel wat werk, zegt projectmanager Leo Ruiter van De Alliantie. “Alle installaties zitten op de verkeerde plek.” De woningen zijn bedoeld als zelfstandige eenheden en moeten dus elk eigen installaties hebben voor onder meer verwarming. De leidingen sloten aan op een centrale ketel en konden dus niet opnieuw worden gebruikt. De nieuwe leidingen zijn achter het plafond verwerkt, omdat de als zwevende dekvloer uitgevoerde vloer daarvoor geen plaats bood. Ook de elektrische installatie moest worden aangepast; zij diende alleen voor verlichting en moest dus worden verzwaard. De binnenriolering kon wel goeddeels opnieuw worden gebruikt. In alle woningen is een MV-box geïnstalleerd voor de ventilatie.

De transformatietijd verstreek vooral snel, omdat de buitenkant van het gebouw intact is gebleven, zegt Ruiter. “Er zijn geen balkons opgenomen, omdat de nieuwe gebruiker daarvan afzag.” Om die reden hoefde het plan niet langs de Welstandscommissie. Een Frans balkon was technisch mogelijk geweest maar kon niet vanwege de lamellen die op de gevel van de hoge kant van het gebouw zijn aangebracht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels