nieuws

Stationshal Arnhem 3 miljoen euro goedkoper dan begroot

bouwbreed Premium 48

Stationshal Arnhem 3 miljoen euro goedkoper dan begroot

Een meevaller voor de gemeente Arnhem. De bouw van de nieuwe stationshal van Arnhem Centraal is 3 miljoen euro goedkoper uitgevallen. De gemeentekas kan 1,35 miljoen euro bijschrijven.

Dat blijkt uit de voorlopige eindafrekening. De hal werd vorig jaar november officieel geopend.

Aanbesteding twee keer mislukt

De komst van de nieuwe hal was niet altijd zeker. Aannemers durfden het niet aan om het ontwerp van UNStudio uit te voeren voor minder dan 50 miljoen euro. De aanbesteding mislukte twee keer.

Gegund voor 37,5 miljoen euro

Uiteindelijk werd het project van opdrachtgevers gemeente Arnhem, NS en ProRail dan toch gegund voor 37,5 miljoen euro. Het ontwerp werd leidend verklaard, maar de markt was volledig vrij om daar – “andere/goedkopere” – varianten voor te kiezen om maar binnen het beschikbare budget te blijven. Uit het oorspronkelijke ontwerp werden onder andere de betonconstructies vervangen door staal.

Wethouder Gerrie Elfrink is blij met het positieve resultaat: “In het verleden is veel extra geld naar station Arnhem Centraal gegaan. Zes jaar geleden hebben we gezegd: we gaan het station afmaken en er gaat geen cent meer bij. Volgens velen een gedurfde opgave. Maar het is ons wel gelukt.”

De gemeente besteedt de meevaller van 1,35 miljoen euro aan het opruimen van asbest onder het concertgebouw Musis.

Station Arnhem kreeg diverse onderscheidingen

Station Arnhem Centraal is diverse keren in de prijzen gevallen. Zo ontving het in 2015 de betonprijs, de Heuvelinkprijs voor beste nieuwbouwproject (2016) en internationale A+ Award in de categorie bus- en treinstations (2016).

Reageer op dit artikel