nieuws

Sociale sloop helpt zes jongens aan vaste baan

bouwbreed Premium 46

Sociale sloop helpt zes jongens aan vaste baan

De sloop van Mondriaan ggz in Heerlen begon als een ‘social return’-project. Zes werklozen hielden er een vaste baan aan over bij OCT Sloop- en Milieutechniek.

Social Return On Investment (SROI) is een vast onderdeel in de methodiek van Resource Limburg, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring opdoen, een gerichte praktijkopleiding krijgen en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Binnen de bouwsector zijn wisselende ervaringen met de verplichte inzet van werklozen, maar Heerlen is een succesverhaal.

Gevreesd blok aan been

De vaste aanstelling van de 6 personen bewijst dat de inzet van SROI geen gevreesd blok aan het been is, maar ook een goede methode kan zijn om geschikte arbeidskrachten te vinden. “Goede werkbegeleiding en de juiste sociale coaching zorgen ervoor dat je werknemers optimaal kan motiveren en opleiden, waardoor het al snel waardevolle vaste krachten kunnen worden”, vertelt Resource Limburg directeur Maarten Stadhouders. 
Binnen het Heerlense project ‘Duurzame sloop Mondriaan ggz’, waar sinds september mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn ingezet, hebben zes personen een contract gekregen bij hoofdaannemer OCT Sloop- en Milieutechniek.

Tegelijk is bij het sloopproject gelet op verbrandings-/stortkosten en de opbrengsten van materialenhergebruik. Voorafgaand aan de sloop voert Resource Limburg een stoffeninventarisatie uit, waaruit een accuraat beeld ontstaat van de aanwezige materialen en mogelijk hergebruik. Dit zorgt ervoor dat de sloper een gerichte prijs kan aanbieden en geen aanbod doet op basis van natte vingerwerk.

Reageer op dit artikel