nieuws

Niet meer voor de elite alleen

bouwbreed Premium 66

Niet meer voor de elite alleen
De zwarte hond

Afgeschreven. Dat was Blauwestad een paar jaar geleden. De tot voor kort onbebouwde prairie van natuur en water heeft de weg naar boven echter weer gevonden.

‘Mick Jagger wil huis kopen in Blauwestad’. Tik dat in op Google en je stuit op een hilarisch en lachwekkend filmpje op YouTube. Het geeft de huidige stemming weer bij het bouwplan dat ooit ten dode was opgeschreven. De Blauwestad leeft weer.

Afgelopen jaar verkocht de projectorganisatie meer kavels (31) dan menig bouwer en bestuurder vooraf durfde te voorspellen. “We hebben een paar dingen aangepakt”, begint Johan Koopmans te vertellen. Hij is sinds 2,5 jaar directeur van Blauwestad. “We zetten tegenwoordig in op een ruimere doelgroep. En bovendien doen we nu meer dan uitsluitend kavelverkoop. En met allerlei campagnes en festivals proberen we ook ons imago te verbeteren.”

Tegenstanders van Blauwestad is Koopmans niet tegengekomen. De discussie over de relatief goedkope woningen die Geveke wil bouwen (onder de 2 ton, op uiteindelijk 95 kavels) begrijpt hij wel. “Als we woningbouw onder de 325.000 euro toestaan, komen de regionale woningbouwafspraken in het geding. Wij zijn dan kortweg afhankelijk van omliggende gemeenten die woningen voor ons zullen moeten slopen. We zijn met ze in gesprek en hopen daar binnenkort uit te komen.”

Zes kavels hoopte hij in 2016 te verkopen, het werden er 32. “Ja, dat is best een succes. Dat zijn aantallen die we in de toptijd jaarlijks moeten halen.”

De Randstedeling die er nooit is geweest, moet eens komen kijken, adviseert Koopmans. “Het beeld dat Blauwestad een woonwijk zonder huis zou zijn, klopt niet meer.

Voor Nederlandse begrippen zitten wij ook in een uniek segment. Voor 3 ton heb je hier al een vrijstaand huis en een kavel van 800 vierkante meter aan het grootste meer van Groningen.”

Niet meer voor de elite alleen. Voor vrijwel iedereen. Niet iedereen is blij met die ingeslagen koers die afgelopen vrijdag bijval kreeg. Na een maandelange discussie kreeg Geveke de handen op elkaar voor de bouw van ongeveer honderd woningen onder de twee ton.

“Een goede zaak”, vindt ontwikkelaar Daan Zethoven van de Zethoven Bouwplangroep. “Voor alle partijen is dit beter.” Ook hij ziet de toekomst van Blauwestad zonnig in. “Bedreigingen zie ik eigenlijk niet? Of er moet weer een of andere Brexit komen of Amerikaanse president zoals Trump aantreden, haha. Blauwestad is in het verleden verkeerd weggezet. Dat convenant met gemeenten om alleen woningen van 4 ton en duurder toe te staan, was in een veranderende markt een strop om de nek. Vergeet ook niet dat de pot een beetje leeg was bij de bouwers met grond hier (Ballast Nedam en Koop Tjuchem, red).”

Optimisme

Het tij is gekeerd, ziet ook Zethoven. “Er is zeker reden voor optimisme. Sinds de provincie eigenaar is geworden van het plan en er met de markt nieuwe afspraken zijn gemaakt, gaat het de goede kant op. Overal zijn er kleine succesjes. Alle vier de ontwikkelaars hier verkochten woningen van ongeveer drie ton en er net boven. Vergeleken met vorig jaar is dat echt een enorme verbetering.”

Nu de eerste ‘schapen over de dam zijn’ denkt Zethoven dat de groei doorzet in de Blauwestad. “Lange tijd heerste er toch een gevoel van: ik ga niet in de Blauwestad wonen. Dat is niet courant. Ik denk echt dat mensen bang waren om hier in te investeren. Die perceptie kantelt nu zichtbaar. Ja, ik denk echt dat de Blauwestad weer helemaal op de kaart staat.”

Zethoven denkt de negatieve verhalen definitief achter zich te laten. “De Blauwestad in plaats van een lege prairie van natuur en water zal steeds vaker in het nieuws komen als een hele hoogwaardige woonomgeving met een prachtige architectuur. Vriend en vijand gaat dat verrassen.”

Conservatief

Rutger Gietema had nooit verwacht dat zijn project met zeven woningen op Blauwestad zo goed zou gaan lopen. In korte tijd maakte hij faam met de zogeheten Schuurwoning die zich laat kenmerken door veel glas, extra plafondhoogte, hout en een overdekte buitenruimte. “Ik kocht zeven kavels. Inmiddels heb ik er sinds april één verkocht en zes opties op de anderen. Dat is zwaar boven mijn verwachting. Ik was conservatief. Als ik er een per jaar verkoop, mag ik al heel blij zijn, dacht ik.”

Gietema vindt het veelzeggend dat veel mensen uit de stad Groningen nu ook ineens interesse tonen. “Zelfs mensen die wat ouder zijn en eigenlijk iets kleiner willen wonen.” Nu wil hij zelfs nog wel een plan indienen voor de Blauwestad. “Dat mag je van mij wel opschrijven.”

Het is duidelijk dat de lucht boven Blauwestad is opgeklaard. Projectdirecteur Koopmans blijft hoe dan ook met beide benen op de grond staan. “Het is misschien stoer om te roepen dat we volgend jaar naar zestig kavels gaan. Ik blijf liever realistisch. De tijd van hele grote aannames is voorbij. Laten we een beetje normaal gaan doen en niet gelijk vliegen in weer veel te hoge ambities. Tot 2050 heb ik de tijd om duizend kavels te verkopen.”


Deadline 2051

Het was wonen voor de rijken. Vanaf 4,5 ton. Dat bleek te hoog gegrepen. Kater na kater volgde. Het tempo ging eruit. De ‘deadline’ voor ruim duizend woningen werd verschoven naar 2051. 70 miljoen euro aan fictieve grondopbrengsten ging in rook op. Om maar te zwijgen over de vermeende bouwfraude die een televisieprogramma dacht gevonden te hebben.Tot strafrechtelijk onderzoek kwam het nooit. Maar de gifbeker was tijdens de crisis allang leeg. Tot de provincie het project 2,5 jaar geleden helemaal overnam. Het blijkt een gouden greep. Met het optrekken van de crisis lijkt Blauwestad terug van weggeweest. Megalomaan, werd normaal.

Reageer op dit artikel