nieuws

Vier jaar cel geëist tegen Eurocommerce-topman Visser

bouwbreed Premium 7

Vier jaar cel geëist tegen Eurocommerce-topman Visser

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Ger Visser een celstraf van vier jaar geëist wegens oplichting en faillissementsfraude voor en na het bankroet in 2012 van projectontwikkelaar Eurocommerce.

Justitie verwijt de projectontwikkelaar dat hij – toen het financieel niet goed ging met zijn bedrijf – met een valse voorstelling van zaken voor vele miljoenen aan kredieten van banken heeft losgekregen. Zo peuterde hij bankfinanciering los door vervalste huurcontracten op te stellen, bleek uit Fiod-onderzoek. Ook zou hij bezittingen uit de failliete boedel tegen symbolische bedragen hebben weggesluisd naar zijn gezinsleden.

Daarnaast maakte hij valse aannemersovereenkomsten op, waardoor het leek of hij in termijnen moest betalen maar in werkelijkheid hoefde dat pas achteraf. In feite stelde hij door de termijnbetalingen het faillissement uit, stelde de officier van justitie in zijn requisitoir.

Schuld van 700 miljoen bij ondergang

Toen Eurocommerce ten onder ging stond er voor 700 miljoen euro aan leningen uit bij negen banken. Door de hand te leggen op de omvangrijke vastgoedportefeuille van Visser hebben de meeste banken het verlies weten te beperken.

In totaal heeft de familie Visser 8,6 miljoen euro aan contanten ontvreemd, aldus justitie. Zo betaalde hij zijn zoon 600.000 euro voor een overleden paard en 1 miljoen voor sponsoring. ‘De handelingen van verdachten holden de vermogenspositie van zijn bedrijf uit, ten koste van de schuldeisers. Motief daarvoor was: Het voorkomen dat een groots en luxueus leven, zoals de familie gewoon was te leiden, moest worden ingeleverd voor een leven in een rijtjeshuis’, aldus de officier.

Noodgrepen moesten faillissement voorkomen

Visser heeft de aantijgingen deels toegegeven. Hij noemde het noodgrepen die hij eind 2011 toepaste om een faillissement te voorkomen, dat medio 2012 uiteindelijk onafwendbaar bleek. Zo bekende Visser vorige week voor de rechtbank dat hij handtekeningen heeft vervalst. Dat deed hij naar eigen zeggen om bevriende aannemers uit de wind te houden en om oud-directeur van FGH Bank Peter Keur te beschermen tegen eigen intern onderzoek. ‘Het domste dat ik in mijn leven deed’, keek Visser terug.

Eurocommerce kwam al in de jaren voor het faillissement regelmatig in opspraak door zijn werkwijze. De ontwikkelaar verkocht regelmatig kantoorprojecten inclusief eindgebruiker aan (buitenlandse) beleggers om vervolgens enkele jaren later de eindgebruiker via een side letter met korting naar een nieuw kantoorproject te lokken. Zo moest Eurocommerce in 2011 2 miljoen euro aan NSI betalen, nadat Eurocommerce het toenmalige Ernst & Young uit NSI-kantoor La Tour in Apeldoorn had getrokken.

Samengespannen om vermogen veilig te stellen

Justitie eist ook celstraffen tegen Vissers vrouw, zoon en dochter van respectievelijk twee jaar, een jaar en tien maanden. Volgens het OM hebben zij met hun vader samengespannen om vermogen veilig te stellen. Woensdag houdt de raadsman van de familie Visser zijn slotpleidooi. De rechtbank doet op 16 december uitspraak. De ontnemingsvorderingen zullen later worden behandeld door de rechtbank. Vorig jaar eiste het OM nog 36 miljoen euro van Visser.

Reageer op dit artikel