nieuws

Stutten in Groningen

bouwbreed Premium 3

Stutten in Groningen

Ruim duizend aardbevingen in Groningen leveren honderden bouwers een nieuwe markt.

Zohard als in 2012, had de aarde in Groningen tot dan toe niet getrild. In Huizinge werd 3,6 op de schaal van Richter gemeten. Voor het eerst sinds de ontdekking van het gasveld in 1957 drong het besef door: aardgaswinning leidt tot schade aan gebouwen en heftigere bevingen kunnen niet worden uitgesloten. Gaswinning levert gevaar op voor mensen en gebouwen. De gasproductie werd teruggeschroefd van 54 miljard kubieke meter in 2013 naar ongeveer 27 miljard in 2016. Bevingen zijn er nog steeds, gemiddeld om de vier dagen één. Maar het aantal en de kracht ervan lijken af te nemen. Voor duizenden huizen en gebouwen is dat te laat. Scheuren in muren, wankele schoorstenen tot onbewoonbaarverklaarde woningen – de schade loopt al in de honderden miljoenen. De rekening ligt bij de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Maar minister Kamp (economische zaken) en de Groningse gemeenten betalen ook tientallen miljoenen.

Volgens aarbevingsombudsman Leendert Klaassen zijn er tot en met 2015 59.000 schademeldingen geweest. Die hebben volgens minister Kamp geleid tot 43.000 schaderapporten. In 80 procent van de gevallen is een aanbod van het Centrum Veilig Wonen voor schadecompensatie geaccepteerd door de bewoners. Eind 2015 stonden er volgens de ombudsman nog vierduizend dossiers van vóór 2015 open. Er zijn veel klachten over de moeizame schadeafhandeling. Tot eind 2015 heeft de NAM al 728 miljoen euro uitgegeven aan inspecties tot en met schadeherstel. Die rekening wordt nog veel hoger de komende jaren. Niet gek dat ruim negenhonderd (bouw)bedrijven zich hebben gemeld om de schade te herstellen.2000

Ruim tweeduizend woningen zijn de afgelopen jaren onder handen genomen. Zo’n 1500 daarvan zijn veiliggesteld (lees: gestut e.d.); 500 zijn bouwkundig versterkt.

5602

Voor 5602 (nog te bouwen) nieuwbouwwoningen is er geld om ze aardbevingsbestendig te maken. Investering: 26,8 miljoen euro.

27

Bij acuut gevaar mogen bewoners de spreekwoordelijke rode knop indrukken. Huizen worden indien nodig direct gestut. In het tweede kwartaal van 2016 gebeurde dat bij 27 huizen.

Gezondheid

Uit onderzoek van de RUG blijkt dat mensen met meervoudige schade meer gezondheidsklachten hebben.

165

Om woningen niet alleen te versterken maar ook te verduurzamen is 165 miljoen euro beschikbaar.

54 opgekochte woningen

De NAM kocht de afgelopen jaren 54 woningen op. Het grootste deel vanwege schade. Twaalf huizen werden gesloopt.

900 bouwers

Ruim negenhonderd bedrijven zijn door het Centrum Veilig Wonen erkend voor herstelwerk in Groningen. Het merendeel komt uit de provincie. Afbouwbedrijven, installatiebedrijven, uitzendbureaus, architecten, hoveniers, slopers, verhuisbedrijven. Grote bouwers als BAM, Heijmans, Dijkstra Draisma, Plegt-Vos en Geveke staan ook op de lijst.

Reageer op dit artikel