nieuws

Rothuizen begeleidt restauratie Domtoren na rommelige tender

bouwbreed Premium 106

Rothuizen begeleidt restauratie Domtoren na rommelige tender

Rothuizen Architecten krijgt vrijdagmiddag het contract gegund voor de voorbereiding van de restauratie van de Utrechtse Domtoren. Het architectenbureau gaat de schade aan het monument in kaart brengen en de restauratie begeleiden. De tenderfase was een rommeltje waarbij zelfs winnaar Rothuizen in eerste instantie buiten de boot leek te vallen.

De Utrechtse Domtoren – gebouwd tussen 1320 en1382 – is dringend aan restauratie toe. Sinds dit voorjaar moeten netten  voorkomen dat vallende stenen passerende voorbijgangers treffen. Monumentenwacht heeft eind 2015 bij een jaarlijkse abseilinspectie een ‘matige staat’ aangetroffen en adviseerde de 112 meter hoge toren grootschalig te renoveren.

In tweede helft van 2017 wordt een aannemer gezocht

Zo trof Monumentenwacht scheuren aan, bleek het voegwerk niet in orde en moeten natuursteen en ijzer deels worden vervangen. Wat er precies moet gebeuren, gaat Rothuizen nu in kaart brengen. Met die opdracht is een bedrag van bijna 800.000 euro gemoeid. Op basis van dat plan van aanpak zal op z’n vroegst in de tweede helft van 2017 een restauratieaannemer worden gezocht. Minister Bussemaker heeft al 10 miljoen euri gereserveerd voor de werkzaamheden.

Het architectenbureau gaat dan ook namens de gemeente toezicht houden op de werkzaamheden. Rothuizen heeft een goede staat van dienst en is onder meer betrokken bij de renovatie van Fort Rammekens, de Eusebiuskerk in Arhnem, Huis Doorn en het Zeeuws museum in Middelburg.

Rothuizen trok lot nummer 10

Het is te hopen dat de zoektocht naar een aannemer minder rommelig verloopt als de tender voor de restauratiearchitect. Daar werden namelijk eerst drie partijen uitgenodigd op het stadhuis om enkele weken later alsnog een Europese tender uit te schrijven.

En daarvoor was zoveel animo dat een loting plaatsvond om het aantal gegadigden terug te brengen van elf naar acht. Bizar genoeg had Rothuizen nummertje tien uit de glazen pot getrokken. Bij die eerste acht zijn er dus minimaal twee inschrijvers afgevallen omdat ze niet aan de gestelde eisen konden voldoen of geen goede referenties konden overleggen.

Bron: gemeente Utrecht

 

Reageer op dit artikel