nieuws

Mammoet schuift sarcofaag over reactor Tsjernobyl

bouwbreed Premium 219

Mammoet schuift sarcofaag over reactor Tsjernobyl

De ontplofte kernreactor in Tsjernobyl is ingepakt in een nieuwe beschermingsconstructie. Mammoet heeft de reusachtige sarcofaag op sleeschoenen over de reactor geschoven.

De grote boog is de afgelopen jaren in twee delen opgebouwd door  Novarka, een consortium van Bouygues en Vinci. De vakwerkspanten overspannen 257 meter en zijn op het hoogste punt 108 meter hoog. Mammoet nam tijdens de bouw ook het hijsen van de reusachtige spanten met strandjacks voor haar rekening. 

Complete fabriek

De sarcofaag werd in twee delen van elk 81 meter lengte gebouwd. Het eerste deel moest tijdelijk opzij geschoven voordat de bouw van de tweede van start kon. Twee jaar terug werden de twee delen aan elkaar gekoppeld en kon de afbouw en bekleding van de beschermingsconstructie beginnen. De boog die volgens Mammoet-directeur Kees de Rijk gemakkelijk over de Amsterdam Arena past is in feite een complete fabriek. Aan de binnenkant is hij uitgerust met hijsgereedschap, camera’s, knijparmen en robots voor verdere monitoring en ontmanteling van de reactor die in 1986 ontplofte. 

De 12 meter dikke schil van de boog voorkomt dat daarbij nog straling radioactieve naarbuiten komt. Ook voorkomt de boog dat regenwater de vervallen reactor bereikt en het grondwater kan besmetten. De betonnen sarcofaag die direct na de ramp over de reactor is aangebracht vertoonde al jarenlang scheuren en was hard aan vervanging toe.

De bouwkosten van 1,5 miljard euro zijn grotendeels door de internationale gemeenschap bijeengebracht. 

Voor het transport over teflonpads van de zware boogconstructie liet Mammoet meer dan honderd nieuwe sleeschoenen bouwen. Daarmee werd de 85.000 ton zware constructie voetje voor voetje verplaatst over in totaal 330 meter. 

 

 

Reageer op dit artikel