nieuws

In Limburg schalt de loftrompet

bouwbreed Premium 18

In Limburg schalt de loftrompet

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

Krimpgebied? Limburg? Er wordt volop gebouwd, de werkgelegenheid groeit en het geld klotst er tegen de plinten. De argeloze bezoeker van het Cobouw Café in Maastricht kon zomaar het gevoel krijgen in het aardse paradijs te zijn beland. En bouwers? Dat zijn vooral prettige mensen.

Het optimistische, bijna euforische gevoel dat zich tussen de krijtwitte mergelmuren van Chateau Neercanne genesteld leek te hebben, kan natuurlijk aan de locatie gelegen hebben. Maar het zat hem vooral in wat de gasten van de tweede Limburgse editie van het Cobouw Café vertelden. Want of het nu hotelier Camiel van Oostwegel, Ballast Nedam-directeur Jack Corten, de Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest, klimaatadvocaat Roger Cox, corporatiebestuurder Ger Peeters van Limburg Wonen of gedeputeerde Ger Koopmans was: ze staken stuk voor stuk de loftrompet over hun prachtige provincie, de goede plannen, de campussen waar overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samen optrekken en de aantrekkende bouw. “De zeven jaar van kommer en kwel liggen echt achter ons. Er is veel werk en er zijn grote kansen”, verwoordde Corten het algemeen sentiment. “We zijn zelfs aan het onderzoeken of we de bouw v an 1043 woningen die we boven op de splinternieuwe A2-tunnel gaan neerzetten niet kunnen versnellen.”

De oproep van Limburgse bouwers voor een provinciaal investeringsfonds hoorde schatkistbewaarder Koopmans minzaam aan. “Ik ben Sinterklaas niet. Maar het is ook niet nodig. Er is geld genoeg. Een van de redenen dat we een rijke provincie zijn, is omdat we heel zuinig zijn. En er zijn al zeker tien verschillende fondsen. Ondernemers met goede plannen moeten me vooral bellen, want we staan voor veel open.”

Klimaatadvocaat Roger Cox adviseert geld opzij te zetten voor de noodzakelijke energietran sitie. Hij oogst bijval van Ger Peeters. “Limburg kan vooroplopen in de verduurzamingsopgave. We zouden als eersten van het gas af kunnen. We hebben hier mijnwater, Greenport Venlo, DSM. Daarmee kunnen we veel van de warmtevraag opvangen. Maar het mag wat mij betreft nog wat sneller. We moeten zien los te komen van het huisje voor huisje energieneutraal maken.”

Calimero-complex

Hotelier van Oostwegel ziet het als de plicht van iedere ondernemer om zo duurzaam mogelijk zaken te doen. Al houdt hij tegelijkertijd een vurig pleidooi voor het herstel van de vliegverbinding Amsterdam-Maastricht en roept hij provincie en gemeenten op meer haast te maken met het wegonderhoud. “Voor de toeristenbranche van levensbelang.”

GroenLinks-wethouder Gerdo van Grootheest vraagt de aanwezigheden minder naar elkaar te wijzen en meer samen op te trekken. “Het wordt tijd dat we de Calimero-houding van ons afschudden. Als overheid en bedrijfsleven allebei hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen we hier hele grote stappen zetten. Dan houden we zulke mooie dorpen en wijken waar mensen zo prettig wonen.”

Cobouw Cafébij u in de buurt

Wilt u dat wij naar uw dorp,provincie of stad komen? Neem dancontact op met Thomas van Belzen. Telefoon: 06 53 86 67 93. Mail: t.v.belzen@cobouw.nl. Aanmelden: www.cobouw.nl/cobouwcafe.

Agenda

Cobouw VerkiezingsCafé. Van duurzaam bouwen tot nul-op-de-meter

Datum en locatie:Februari, in Utrecht. In samenwerking met Bouwend Nederland.

Cobouw VerkiezingsCafé. Infrastructuur, woningmarkt en werkgelegenheid

Datum en locatie:Maart, in Den Haag. In samenwerking met Bouwend Nederland. Wilt u ons Cobouw Café komen bezoeken dan kunt u zich aanmelden via

www.cobouw.nl/cobouwcafe

Reageer op dit artikel