nieuws

Goed beeld van de kademuur

bouwbreed Premium 32

Goed beeld van de kademuur
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De firma Kade-inspectie combineert onderwater-sonaropnames slim met videobeelden van kademuren boven de waterlijn. Zo hebben beheerders, voordat het te laat is, een goed beeld van de staat van hun kademuren.

1Ad hoc

Inspecties van kademuren vinden volgens Lieuwe van der Meer meestal ad hoc plaats. Er valt een gat in de weg langs de kade, er worden scheuren zichtbaar in de muur, of er valt een boom om. Meestal worden dan snel duikers te water gelaten. “Dan ben je te laat natuurlijk”, aldus Van der Meer stellig. “Je kunt beter preventief een opname maken. Duikers kunnen bovendien niet zulke grote stukken kade per dag inspecteren en als het water troebel is zien ze lang niet alles.”

2Meetboot

De firma Kade-inspectie in Leek heeft een boot uitgerust met sonarapparatuur. Grote verplaatsingen vinden plaats met een benzinemotor. Zodra de sonar aan gaat wordt er overgeschakeld op elektromotoren, die de boot stapvoets op een afstand van 3 tot 4 meter langs de kade laat glijden. In een uur tijd ongeveer kan een kilometer kade in kaart worden gebracht. Bij waterdieptes boven de 3 meter moet er nog twee keer langsgevaren worden.

3Synchroon

Zodra de sonar aangaat schiet de meetploeg synchroon ook beelden met de 360 videomapping-camera van de constructie boven water. Alles wordt gekoppeld aan GPS-data. Zo wordt parallel de complete constructie onder en boven water in kaart gebracht. De sonar ziet onder water feilloos open voegen, kleine scheurtjes en andere onvolkomenheden. Palen die zijn komen bloot te liggen dankzij overenthousiast baggerwerk, ontsnappen evenmin aan de aandacht.

4Echoscoop

Om verdraaiingen of verplaatsingen ten opzichte van de grootschalige basiskaart Nederland, GBKN, waar te nemen zijn opnamen met de echoscoop geschikter. De resolutie daarvan is lager dan die van de sonaropnames, maar er kan weer wel een 3D-beeld van de constructie mee worden opgesteld. Kade-inspectie experimenteert sinds kort ook met grondradar waarmee de dikte van de kademuur kan worden bepaald en holtes opgespoord.

Reageer op dit artikel