nieuws

Duurzaam aanbesteden blijkt een farce

bouwbreed 203

Duurzaam aanbesteden blijkt een farce

Overheden hebben de mond vol over klimaat en duurzaamheid, maar vertalen dat niet door naar hun bouwprojecten. Bij 84 procent van de aanbestedingen speelt duurzaamheid geen enkele rol. “Dat zijn de zure cijfers, ondanks alle mooie woorden.”

Manager Joost Fijneman van het Aanbestedingsinstituut stelt de trieste cijfers aan de kaak tijdens het jaarlijkse Stabi-congres. Van de 1200 openbare tenders is slechts bij een op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid. “Bij 2 procent van de tenders speelt een groene aanpak een rol bij de geschiktbaarheidseisen en 6 procent let daarop bij de selectie. Bij de gunning weegt duurzaamheid in 16 procent van de tenders mee, maar dat is in de helft van de gevallen de CO2-Lader.

CO2-ladder zegt niets over groen project

Een prima instrument, maar dat zegt alleen iets over de bedrijven en niets over de  projecten.” Fijneman benadrukt dat vooral ProRail en Rijkswaterstaat de CO2-ladder consequent toepassen en dat het onderscheidend vermogen op duurzaamheid bij die tenders al volledig is weggeebt. Bijna alle infrabedrijven hebben al de hoogste trede van de ladder bereikt, maar krijgen zelden de kans om duurzaamheid door te vertalen in het bouwproject.”

In de inframarkt zijn de cijfers nog slechter dan in de b&u-sector. Bij gebouwen zijn enkele tientallen tenders per jaar waar wordt gelet op de EPC of een BREAAM-certificaat.  Wie daar in de tender op let, ziet dat doorvertaald in een lagere energierekening na oplevering.  Waarom opdrachtgevers daar niet consequent op letten, is het Aanbestedingsinstituut een raadsel.

Onderscheid op kwaliteit lastig

Duurzaamheid is slechts een van de punten waar het instituut gemor over opvangt. De zorg over emvi-critera is veel breder. Kwaliteit geeft bij slechts 27 procent van de aanbestedingen voor de helft de doorslag bij de weging van de gunningscriteria. Bij driekwart weegt de prijs het zwaarste. “Het grootste zorgpunt is dat veel opdrachtgevers nog slecht nadenken over het toepassen van kwaliteitscriteria, waardoor het nauwelijks mogelijk blijkt je te onderscheiden op kwaliteit.”Lees woensdag het interview met Matthijs Huizing over zijn ambities om het gemor rond aanbesteden aan te pakken.

Reageer op dit artikel