nieuws

De badkamer buikt uit

bouwbreed Premium 54

De badkamer buikt uit

Met een geprefabriceerde badkamer in een stalen frame vervangen Holland Staal en Kloeckner Metals in twee dagen badkamers in naoorlogse huurwoningen en doorzonwoningen. Ze worden meteen twee keer zo groot.

1 Als een lade

Bij veel naoorlogse rijtjeswoningen bevindt de badkamer zich boven de voordeur. Wanneer je daar de gevel wegbreekt en er, net als een lade, een geprefabriceerde badkamer inschuift, ben je volgens Joris de Zeeuw van Kloeckner in twee dagen klaar. Binnen hoeven alleen nog maar de leidingen te worden aangesloten. De ongeveer 1 meter uitstekende module vormt meteen een afdakje boven de entree. Dat is de Badkamer Uitbuik Module, oftewel BUM.

2 Inmeten

Het idee is niet eens hagelnieuw erkent De Zeeuw. Een renovatieconcept als de rugzakbadkamer leunt op hetzelfde principe. Al ging het daar niet om een stalen maar een houten skelet en moest er ter plekke nog worden getegeld en worden afgewerkt. De BUM komt compleet betegeld en afgemonteerd aan. Vooraf worden de alle woningen van een project 3D ingemeten, waarbij de kleinste waarden worden gebruikt voor de productie van de identieke standaardmodules. Aan weerszijden kost het je in de bestaande ruimte volgens De Zeeuw zo’n 7 centimeter voor de dikte van de staalprofielen. “Maar aan de voorkant pak je er gemakkelijk twee vierkante meter vloeroppervlak bij”.

3 Pilotproject

Voor het inhijsen is een speciaal hefmechanisme ontworpen waarmee de module direct vanaf de vrachtwagen, met de eigen kraan geplaatst kan worden. Dat lukt alleen als de voortuinen niet te diep zijn. De badkamer wordt in veel gevallen verdubbeld in omvang. Daarmee komt er naast de wastafel en de douche ook plek voor een toilet, een wasmachine en eventueel een droger. De richtprijs voor een BUM is inclusief plaatsing zo’n 18.000 tot 20.000 euro. De toevoeging levert zomaar negen extra punten op in het huurpuntenstelsel, zodat de eigenaren zeker twee derde van de investering kunnen terugverdienen via een huurverhoging. Begin volgend jaar worden de eerste vijf modules geplaatst bij een pilotproject in Midden-Nederland.

Reageer op dit artikel