nieuws

Dans om de bouwmiljarden

bouwbreed Premium 30

Dans om de bouwmiljarden

Heijmans en BAM verloren van alle Cobouw50-bedrijven tussen 2009 en 2014 de meeste omzet: elk dik 1 miljard euro. Boskalis en Van Oord zagen hun opbrengsten juist met honderden miljoenen euro’s stijgen.

Dat blijkt uit de Cobouw50-ranglijsten van de jaren 2009 tot en met 2014. Volgende week wordt de nieuwe Cobouw50 bekendgemaakt. In de nieuwe lijst staan de grootste bouwbedrijven op basis van hun omzet van 2015. Infrabouwer Van Gelder maakte de afgelopen jaren procentueel de grootste omzetsprong. De omzet van het bedrijf uit Elburg steeg sinds 2009 met 56 procent naar 305 miljoen euro in 2014.

Ook infrabedrijf A. Hakpark zag zijn omzet met meer dan 50 procent stijgen. Van de woning- en utiliteitsbouwers maakte M.J. de Nijs de grootste sprong. Het bedrijf uit Warmenhuizen is in vijf jaar tijd met 45 procent in omzet gegroeid. De Vries en Verburg en Vastbouw deden het ook goed. Zij groeiden met 30 procent.

De verliezers waren Janssen de Jong, Giesbers en Trebbe. Deze bedrijven leverden tussen 2009 en 2014 ruim 40 procent omzet in. Tussen 2009 en 2014 was het nog goed toeven in de bagger- en offshore-industie. Dat bewees Boskalis met een omzetstijging van 1 miljard euro. Het sterke rendement in 2014 (21 procent) onderstreepte dat. Na Boskalis scoorden Brihold (9 procent) en Hemubo (8 procent) bij de vorige editie van de Cobouw50 de beste nettomarge. Hemubo was vorig jaar winnaar van de Cobouw-award voor beste overall-prestatie.

Ballast Nedam (-9 procent) en Hurks (-9 procent) beleefden moeilijke tijden. Ze behaalden de slechtste nettomarge van alle bedrijven uit de Cobouw50. Ballast is inmiddels opgeslokt door het Turkse Renaissance. Hurks heeft zijn topman William Bontes afgezet.

Reageer op dit artikel