nieuws

Corporatie omzeilt verhuurdersheffing

bouwbreed 29

Corporatie omzeilt verhuurdersheffing

Corporatie Dudok Wonen omzeilt de verhuurdersheffing om woningen “sociaal” te kunnen verhuren aan middeninkomens.

Corporaties moeten zich sinds de nieuwe Woningwet concentreren op de lage inkomens, maar Dudok Wonen wil de middeninkomens niet tussen de wal en het schip laten vallen. De corporatie is van plan om woningen met een huur net boven de sociale huurgrens aan te bieden aan deze groep.

‘Overheid maakt het aantrekkelijker voor ons’

“De overheid maakt het aantrekkelijker voor ons om die keuze te maken”, schrijft Harro Zanting, directeur-bestuurder Dudok Wonen op de website van de corporatie. “Recentelijk werd de verhuurdersheffing weer verhoogd, dat werkt vooral hard door voor woningen met een hoge waarde. Als wij de huur over de sociale huurgrens tillen, snijdt het mes aan twee kanten: de bewoners zijn blij met de geboden oplossing en wij betalen over deze woning geen verhuurdersheffing.”

‘We verpesten de vrije markt’

Zanting weet dat het een “gevoelig thema” is. “De reacties kan ik u wel uittekenen: we verpesten hiermee de vrije marktwerking. Zorgen voor oneerlijke concurrentie. Verlagen de prijzen. Ja, dat laatste, daar zijn we volgens mij voor in het leven geroepen, lagere huurprijzen voor de mensen die dat nodig hebben. Wij huisvesten mensen voor wie wonen anders onbetaalbaar is. Oké, dan is het volgens het systeem geen sociale huurwoning meer, maar het is misschien wel het meest sociale om te doen.”

Blok: verkoop geliberaliseerde woningen

Minister Blok (wonen) wil dat corporaties geliberaliseerde woningen aan beleggers verkoopt. Dat gebeurt volgens hem nog te weinig.

De vrij huursector is in Nederland onderontwikkeld, toonde het Centraal Planbureau woensdag nogmaals aan. In het middelsegment met een huur tussen de 700 tot 1000 euro is er weinig aanbod. Volgens de denktank zou een subsidie op vrije sectorhuurwoningen de markt voor deze woningen op gang kunnen brengen.

Reageer op dit artikel