nieuws

Beleggers eisen openheid van Heijmans

bouwbreed Premium 7

Beleggers eisen openheid van Heijmans

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist van Heijmans meer openheid over de gesprekken die het bouwconcern momenteel voert met banken.  Zij wil voorkomen dat de informatieachterstand voor beleggers te groot wordt.

Door tegenvallers op enkele grote bouwprojecten, waaronder de Westfrisiaweg en de Energiefabriek, moet Heijmans opnieuw met zijn kredietverstrekkers om de tafel. Dat is voor de derde keer binnen twee jaar tijd.

“Huisbanken ING, ABN Amro, Rabobank en KBC zullen bij deze heronderhandelingsronde naar verwachting hoog inzetten om hun blootstelling aan Heijmans zoveel mogelijk te beperken”, denkt de VEB. “Behalve het terugbrengen van de schuldpositie door middel van een aandelenuitgifte kunnen financiers daarbij ook op andere manieren de touwtjes steviger gaan aantrekken. Dat kan door extra onderpand te eisen, een hogere rentevergoeding of uitgebreide maandelijkse rapportages over de gang van zaken bij het bedrijf.”

Vooral voor de particuliere aandelenbezitters ligt een informatieachterstand op de loer, vreest de VEB. In een gesprek met Heijmans-topman Bert van der Els heeft zij daarom benadrukt dat “beleggers inzage moeten krijgen in de details van de nieuwe kredietvoorwaarden”.

Uitgebreider rapporteren over garantieverstrekkers

Ook heeft de VEB Heijmans gevraagd om uitgebreider te rapporteren over de afspraken met garantieverstrekkers als de Nationale Borgmaatschappij, Atradius en Euler Hermes, omdat ook die : een belangrijke rol spelen bij het vinden van een oplossing”.

Reageer op dit artikel