nieuws

Wildplassers Paleis op de Dam in de ‘uri-lift’

bouwbreed Premium 11

Wildplassers Paleis op de Dam in de ‘uri-lift’

Wildplassen tegen het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is grotendeels uitgeroeid. Door verlichting in het paleis ziet het er ‘bewoond’ uit. Plassen mag wel in de uri-lift.

Jarenlang was wildplassen een groot probleem voor het Koninklijk Paleis. De donkere hoekjes op het drukke plein in hartje Amsterdam zorgden voor overlast van wildplassers en schade aan het gebouw. Sinds enige tijd gaat er buiten extra licht aan als iemand dicht langs het paleis loopt.

Verder is er ’s avonds en ’s nachts (van donderdag tot en met zondag) een ‘urilift’. Dat is een openbaar toilet – voor mannen en vrouwen – die overdag onder de grond verdwijnt. Omdat wildplassen bijna niet meer voorkomt, zijn extra maatregelen om het gebouw te beschermen niet meer nodig volgens het Rijksvastgoedbedrijf. 

Reageer op dit artikel