nieuws

Voor bouwinnovaties moet je naar München

bouwbreed 49

Voor bouwinnovaties moet je naar München

Intelligente gevels, flinterdunne isolatiematerialen, en huizen vol domotica die bewoners door het dagelijks leven loodsen zoals de nieuwste generatie autopilots in personenauto’s. De organisatie van vakbeurs BAU München belooft begin volgend jaar de allernieuwste bouwinnovaties te tonen.

De Duitse bouwbranche maakt een ongekende bloeiperiode door. En dat merkt beursmanager Mirko Arend van de BAU Munchen dagelijks. “We hadden over belangstelling nooit te klagen, maar dit jaar is de wachtlijst met bedrijven die graag nog een plekje op de beurs hopen te veroveren wel heel erg lang. Bij de editie 2019 kunnen we beschikken over twee extra hallen met elk 10.000 m2 vloeroppervlak. Maar dat biedt voor de vakbeurs die op maandag 16 januari 2017 de deuren opent nog geen soelaas.”

Terughoudend met experimenten

Samen met het gerenommeerde Frauenhoferinstituut experimenteert de beursorganisatie komende  editie daarom met de laatste virtual-reality- technieken in het zogeheten Stadtlabor. Arend realiseert zich terdege dat je terughoudend moet zijn met dergelijke experimenten. “Dat is immers niet de lol van het bezoeken van een vakbeurs. Daarbij gaat het er juist om dat je specialisten spreekt en directe contacten legt.

Met zo’n bril kun je vanuit je huiskamer bij wijze van spreken ook over de beursvloer lopen, maar dat is niet half zo effectief. Hoewel het Frauenhoferinstituut VR-brillen en andere technieken gebruikt die ver vooruit lopen op wat er op dit moment beschikbaar is op de consumentenmarkt.” 

Lange nacht van de architectuur

De organisatie van de BAU rekent in januari op zeker 230.000 bezoekers, waarvan zo’n 70.000 uit het buitenland. Vanuit Nederland en België rekent de organisatie op zeker 3000 bezoekende aannemers, architecten en adviseurs. Op het congresprogramma staan klinkende namen als architecten David Chipperfield en Jean Philippe Vassal. De week wordt weer afgesloten met de lange nacht van de architectuur. Dan zijn er 11 routes uitgestippeld langs 70 bijzondere gebouwen in de Beierse hoofdstad die voor de gelegenheid tot middernacht voor publiek zijn geopend.

 

Reageer op dit artikel