nieuws

VolkerWessels nog in race Paleis Soestdijk

bouwbreed Premium 39

VolkerWessels nog in race Paleis Soestdijk

VolkerWessels is nog altijd in de race om Paleis Soestdijk een nieuwe bestemming te geven. Het bouwbedrijf moet er wel om strijden met twee andere plannenmakers.

Wordt het een duurzame proeftuin, een centrum van innovatiekracht of een unieke buitenplaats zoals VolkerWessels graag ziet? Over enkele maanden nadert de strijd om Paleis Soestdijk zijn ontknoping.

Hoogste bod

Nog drie partijen zijn er in de race om het paleis een tweede leven te geven, maakte minister Blok dinsdag bekend. Het gaat om ‘Eden Soestdijk’, ‘Made bij Holland’ en ‘Nationaal Ensemble’. Blok benadrukt dat het niet om een aanbesteding gaat, maar dat het paleis wordt verkocht. De drie winnaars krijgen tot 28 april 2017 de kans om op het paleis te bieden.

“Naar verwachting kan dan op 8 juni 2017 bekend worden gemaakt wie landgoed en paleis Soestdijk heeft verworven en verder kan ontwikkelen”, meldt minister Blok.

Paradijselijk

Eden Soestdijk is volgens de bedenkers “een proeftuin voor een duurzame samenleving en een paradijselijke bestemming voor iedereen”. Icoon in dit plan is een architectonische kas die door het bos achter in de paleistuin slingert. “In de imposante kas leren bezoekers op een interactieve wandeling door spectaculaire landschappen over circulariteit, ecologisch evenwicht maar ook over de sociale aspecten van duurzaamheid.”

Als het hoogste bod komt van Made Bij Holland wordt het Landgoed Soestdijk een “dynamisch platform en podium voor innovatiekracht” waar Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties zich kunnen onderscheiden met innovaties op het gebied van waterbeheersing, agricultuur tot duurzame energie en gaming.

Horeca en kanaal

Onder meer VolkerWessels ziet in het Paleis een nieuwe buitenplaats van Nederland. In dat plan wordt het paleis gerestaureerd en behoudt het zijn museale functie. Andere vertrekken worden verhuurd als kantoor- en vergaderruimte. “In en om het paleis kunnen officiële ontvangsten, kleinschalige bijeenkomsten en concerten plaatsvinden. Het park krijgt in dat geval horecapunten en een “Grand Canal”. VolkerWessels heeft met haar partners ook plannen voor een nieuw paviljoen.

Minister Blok begon vorig jaar met zoeken naar een nieuwe bestemmingen en eigenaar voor het Paleis. Een ontwerpprijsvraag leverde vorige jaar 120 inzendingen op. Vier inzenders bleven over en mochten hun plan verder uitwerken tegen een vergoeding van 100.000 euro per inzender.

Hotel niet haalbaar

Een speciale commissie heeft de vier plannen beoordeeld. Het plan voor een ‘Internationaal Handelshuis’ viel af omdat de haalbaarheid van onder meer een omvangrijk hotel in twijfel wordt getrokken. “Bovendien mist dit plan vernieuwingskracht”, schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Reageer op dit artikel