nieuws

Tekort aan technici en vaklieden steeds nijpender

bouwbreed Premium 119

Tekort aan technici en vaklieden steeds nijpender

Het tekort aan technici en gespecialiseerde vaklieden neemt steeds grotere vormen aan. Dat constateert uitzendbureau Manpower in haar jaarlijkse Talent Shortage Survey onder 750 Nederlandse bedrijven.

Nederlandse werkgevers blijken momenteel vooral moeite te hebben met het vinden van technici. De tweede plaats van moeilijk vervulbare vacatures is voor gespecialiseerde vaklieden, gevolgd door machine-operators in de productie.

Van de ondervraagde werkgevers noemt 35 procent het tekort aan sollicitanten het grootste probleem. Maar ook een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden (20 procent) en het missen van ervaring (18 procent) zorgt voor moeilijkheden.

Groeiende kloof tussen vraag en aanbod

“Dit speelt ook zeker een rol als het gaat om een gebrek aan technici”, schetst José Brenninkmeijer, van ManpowerGroup. “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar. Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden.”

Om vacatures alsnog in te vullen bieden werkgevers hun huidige werknemers steeds vaker training aan. Ruim 50 procent van de bedrijven doet dat. 47 procent onderzoekt alternatieve wervingsstrategieën, en 40 procent werft buiten de talentpool.

Omscholen van vluchtelingen

“De inzetbaarheid van werknemers hangt steeds minder af van wat een werknemer al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, aldus Brenninkmeijer. “Wij hebben zelf bijvoorbeeld groeiende ervaring met het omscholen van voormalig vluchtelingen naar een geschikte baan. Of we leiden (langdurig) werklozen op tot bijvoorbeeld machine-operator. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werkgever als de werknemer. En uiteindelijk voor de gehele maatschappij.”

 

Top 10 van moeilijk invulbare vacatures

Nederlandse werkgevers hebben moeite met het vervullen van vacatures voor:

1.   Technici

2.   Gespecialiseerde vaklieden

3.   Machine-operators in de productie

4.   Artsen en ander niet-verplegend personeel in de zorg

5.   IT-medewerkers

6.   Verkoopmedewerkers

7.   Sales managers

8.   Chauffeurs

9.   Kantoorondersteunend personeel

10. Accountancy en financiële experts

Reageer op dit artikel