nieuws

Stakende schilders kloppen bij Rotterdamse corporaties aan

bouwbreed 7

Stakende schilders kloppen bij Rotterdamse corporaties aan

Stakende schilders bezoeken vrijdagochtend in de regio Rotterdam vijf grote woningcorporaties. Dat doen zij in een poging de druk op schilderswerkgevers op te voeren.

Corporaties zijn belangrijke opdrachtgevers voor schildersbedrijven. FNV probeert hen daarom aan de kant van werknemers te krijgen in de strijd tegen de cao die werkgeversorganisatie OnderhoudNL onlangs afsloot met de kleine vakbond LBV.

Volgens de grote vakbonden FNV en CNV is die nieuwe cao zo slecht dat schilders er tot wel 1800 euro op achteruit kunnen gaan. De twee bonden waren niet betrokken bij de totstandkoming van deze cao.

Dick Koerselman, actiecoördinator van FNV: “We vragen twee dingen: niet in zee gaan met verslechteringen. En werkgevers oproepen om opnieuw te gaan praten met de vakbond voor een goede cao. Want een cao met de FNV is altijd beter.”

Nieuwe kleur op palet schildersacties

Het aanspreken van corporaties op hun verantwoordelijkheid als opdrachtgever is volgens Koerselman “een nieuwe kleur op het palet van schildersacties”. Eerder organiseerde FNV al stakingen, vuurwerk en een mars naar het hoofdkantoor van OnderhoudNL. Vorige week beplakten vakbondsleden bovendien het hoofdkantoor van de brancheorganisatie.

“We gaan door totdat OnderhoudNL op zijn schaamteloze schreden terugkeert en een fatsoenlijke cao met ons afsluit”, verzekert Koerselman. “Schilders zijn het gemarchandeer met hun belangen meer dan zat. Schilders laten zich niet bestelen en richten zich nu op de grote vastgoedbeheerders.”

Algemeen verbindend verklaring

OnderhoudNL heeft afgelopen weken bij herhaling aangegeven dat de cao niet van tafel gaat. Het ministerie van Sociale Zaken is gevraagd om de afspraken algemeen verbindend te verklaren.

Reageer op dit artikel